Brambory v kuchyni určitě neberou bramborovou medaili. Udělejte si je plněné s dvěma druhy sýrů
Jídla z brambor jsou v naší kuchyni ceněné zlatem. Patří mezi základní ingredience české kuchyně. Dají se z nich dělat nejrůznější pochoutky, jak slané, tak i ty sladké. Obojí jsou chuťově výborná a levná. A bramborová jídla jsou populární zvláště u dětí. A také na chatách a chalupách, protože jsou rychlá a levná.
Jde o jednoduchý a velmi chutný pokrm, který může připravit i kuchařský začátečník. Plněné brambory s dvěma druhy sýrů vám určitě přijdou k chuti.
Suroviny:
10 kusů středně velkých brambor, 100 g anglické slaniny, 100 g eidamu, 150 g nivy, 200 ml zakysané smetany, cibulka s natí, tymián, bazalka, sůl, pepř
Postup:
Očištěné brambory uvaříme ve slupce do poloměkka.
Mezitím nakrájíme slaninu a cibulku na kostičky a lehce osmažíme na pánvi.
Vychladlé brambory vydlabeme.
Vydlabaný vnitřek dáme do misky a přidáme slaninu s cibulkou, zakysanou smetanu, nahrubo nastrouhané sýry, tymián, bazalku, sůl a pepř.
Vzniklou směsí plníme brambory, skládáme na plech vyložený pečicím papírem.
Pečeme v troubě cca 30 minut.
Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.
Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor. Do Evropy brambory přicestovaly v druhé polovině 16. století po objevení Ameriky. Do kuchyně se dostaly až v průběhu 18. století, kdy špatná úroda a nutnost nasytit tisíce vojáků při válečných konfliktech zvedly poptávku po bramborách.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka