Britkám stačí málo. Pohodlný gauč a občas podrbat

8. květen 2023

Britské krátkosrsté kočky patří mezi nejoblíbenější chované kočky u nás. Není divu. Jsou to plyšové krásky, které nevyžadují hodinové mazlení, takže se hodí i pro lidi, kteří tráví více času v práci.

„Britka není sice úplný samotář, ale nevyžaduje zase tolik času jako třeba kočka siamská nebo bengálská. A pokud víte, že trávíte hodně času mimo domov, pořiďte si raději tyto kočky dvě. Zabaví se samy,“ radí jednatelka Českého svazu chovatelů koček Pardubice Monika Netolická.

Zabořit prsty do plyše

„Když takovou britku pohladíte, je to jako když zaboříte prsty do hebkého plyše. Přímo vás to nutí ji poňuchňat. Jsou to velice líbivé kočky. Ale pozor, na druhou stranu jsou to kočičí aristokratky a nevyhledávají stálý přímý kontakt. Taková kočka nebude skákat metr vysoko, když ji bude chtít pořád nosit nebo chovat na klíně. Ale když si třeba sednete k televizi, tak si pro pohlazení ráda přijde,“ popisuje povahu britské krátkosrsté kočky chovatelka Monika Netolická.

Typickým znakem britských krátkosrstých koček je jejich hlava, která má být kulatá. Dominantní je velké otevřené oko, které je většinou oranžové. Ale může mít i jinou barvu.

Nejvíce známou barvou srsti je prapůvodní šedomodrá, ale existují britky ve více než dvou stech barevných variantách od bílé po černou. Předlohou filmu Garfield je například červený britský kocour.

„Když začnou línat, je to trochu náročnější, mají bohatou podsadu, která je potřeba vyčesat. Takže hlavně na jaře a na podzim, kdy tzv. přesrsťují, vykartáčujete chuchvalce chlupů. Ale za tu práci pak ta nádhera stojí,“ myslí si chovatelka Netolická.

Kočky z celé Evropy v Chrudimi
Stovky koček z celé Evropy si můžete prohlédnout v Chrudimi. Mezinárodní výstava koček se koná na zimním stadionu o víkendu 20. až 21. května. „Nikde jinde neuvidíte tolik různých plemen. Budeme hostit kočky všech věků, ras i barev. A připravený je bohatý doprovodný program. Na své si přijdou kočky, jejich majitelé i návštěvníci,“ zve chovatelka.

„Možná tomu nebudete věřit, ale i muži chovatelé jsou velmi úspěšní. A úspěchy i neúspěchy svých kočičích mazlíčků prožívají mnohdy více, než my ženy,“ usmívá se Monika Netolická a zve všechny milovníky koček do Chrudimi.

Jak se ocitly britky na britských ostrovech? A jak to vypadá na světové výstavě koček? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související