Pes v kočičím těle. Siamská kočka s pomněnkovýma očima si vás omotá kolem prstu

10. březen 2023

Siamská kočka je velmi specifická. Je to pár kilo temperamentu, které vás budou milovat, pokud jim věnujete svůj čas. Siamské kočky jsou totiž na rozdíl o jiných plemen vázané nikoliv na prostředí, ale na člověka. Jsou to psi v kočičím těle.

„Je to kočka pro lidi, kteří se jí budou věnovat, budou ji brát na chatu, klidně i do práce, na procházky. Siamky milují aportování. I soužití s ostatními kočkami je bezproblémové,“ vypočítává vlastnosti siamských koček jednatelka Českého svazu chovatelů koček z pardubické základní organizace Monika Netolická.

Modré oči podmínkou   

Každá siamská kočka musí mít modré oko. Je to největší rozpoznávací znak. Má také specifické zbarvení, světlé tělo, tmavou hlavu a ocásek. Celkově jsou to spíše drobnější, štíhlé a mrštné kočky. Jejich váha se pohybuje od dvou a půl do pěti a půl kilogramů.

„Jen pro srovnání. Koťata mainské mývalí váží přes dvě kila už ve třech měsících. Siamské kočky jsou velmi přátelské, milé, akční, a taky velmi upovídané, tudíž hlasité,“ usmívá se chovatelka Netolická a podotýká, že není vhodné chovat siamskou kočku jako jediné zvíře v domácnosti. Naopak bude šťastná ve společnosti dalšího chlupatého tvora.

„Není to o hračkách, ale o čase, který jste této kočce ochotni věnovat. Například aportovat se naučí během chvilky. Jsou na to speciální měkké míčky. Stačí jim to hodit, kočka balónek přinese, dostane pamlsek a pak se jí nezbavíte,“ směje se Monika Netolická.

Je vázaná na člověka

Siamské kočky jsou vhodné i pro děti. Mají je velmi rády. Kdysi dávno si s nimi hrály thajské princezny. Původně totiž byly tyto kočky vyšlechtěny v království Siam, tedy v dnešním Thajsku, pro královskou rodinu a šlechtice, které reprezentovaly svou štíhlostí, krásou a urozeností. Byla výsada tohle plemeno chovat.

„Thajské princezny si prý na jejich ocásek ukládaly prstýnky, proto měly siamky zálomek na ocásku. Je to ale jen pověst,“ podotýká chovatelka.

Na údržbu stačí jelenicová rukavice. Nepotřebují moc péče. A kolik stojí siamské kotě? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související