Brutalistní včelín slaví 45 let. Prior kdysi oslňoval zbožím i technologií

23. srpen 2019 08:10

Eskalátory, kubánský mramor a hlavně 25 tisíc druhů zboží, které se často nedalo jinde sehnat. Přesně před 45 lety (23. srpna 1974) v centru Pardubic otevřel obchodní dům Prior. Vůbec první ve Východních Čechách. Brutalistní stavba s jasně červenou fasádou a osmiúhelníkovými okny se stala jednou z dominant města.

„V Pardubicích začal prodej v prvním východočeském domě, který je stejně velký a rozsáhlý, jako pražská Bílá labuť,“ informovaly o otevření pardubického Prioru rozhlasové noviny. Výstavba podle projektu architektky Růženy Žertové začala 4. června 1971.

Otevření obchodního domu bylo podle Jana Řeháčka z Klubu přátel Pardubicka významnou událostí pro celý region: „Byla to velká dominanta, mnohým se vzhled budovy nelíbil, ale dnes je to oceňovaná stavba té doby.“

Obchodní dům Prior v Pardubicích krátce po dokončení v roce 1974

Červená barva fasády má odkazovat na znak města, osmiúhelníky zase na plástve medu a tedy na tradici výroby pardubického perníku.

První eskalátor

Brutalistní stavba byla ale na svou dobu vyspělá i technologicky. „Byl tam první eskalátor v Pardubicích, to byla veliká atrakce. Další zajímavostí byly prosklené posuvné dveře, které zajížděly do země. Byla tam udělaná velká vzduchová bariéra, která zabraňovala příchodu teplého vzduchu v létě dovnitř a studeného vzduchu v zimě. Byla tam unikátně řešená celá vzduchotechnika,“ říká Řeháček.

Unikátní velký vchod se vzduchovou clonou už neexistuje. V roce 2008 se totiž budova spojila s tehdy novým nákupním centrem. Budovu bývalého Prioru dnes vlastní společnost Tesco, ta se jí ale chce v dohledné době zbavit.

Prior, K-Mart, Tesco

V době otevření byla prodejní plocha Prioru 5850 metrů čtverečních a pracovalo v něm přibližně 600 lidí. Byl to první obchodní dům na východě Čech (hradecký Prior byl otevřený až v roce 1981). Po revoluci budovu koupil americký řetězec K-Mart, který ho v polovině 90. let prodal firmě Tesco Stores. I když se o přístavbě Prioru uvažovalo už na konci 80. let, nikdy na ni nedošlo. Od roku 2008 je budova propojená se sousední nákupní galerií.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související