Bublinky po celý večer? Dbejte na kvalitu sektu a dobře to dopadne
Šumivá vína neboli sekty mají různou kvalitu. Zrají na kvasnicích buď tradiční metodou v lahvi nebo v obrovském tanku.
Na rozdíl od šumivých vín neboli sektů jsou perlivá vína sycená kysličníkem uhličitým a jejich bubliny jsou hrubší. Tato vína jsou levnější, a k dlouhému popíjení se nehodí.
Jednoduše řečeno: U šumivých vín vzniká oxid uhličitý přirozeným procesem při kvašení, vína perlivá jsou sycena CO2 uměle.
Pít celý den víno, pivo, tvrdý alkohol a o půlnoci to završit bublinkami? To není příliš rozumné. Bublinky v takovém případě mohou udělat v žaludku pořádnou paseku. „Pokud si vyberete k popíjení kvalitní šumivé víno a budete si ho vychutnávat celý večer a prokládat kvalitním jídlem, nebudete se nejspíš na Nový rok trápit. Hutnější krémová polévka se k sektu také dobře hodí. Bublinky vám v žaludku udělají pořádek a pomohou spálit tuky,“ myslí si znalec vína Roman Nimmertondl.
Šumivé víno otevírejte s noblesou
Při otevírání sektů by neměly špunty létat po celé místnosti. Špunt by měl jen lehce syknout. Jak to udělat?
Otáčejte lahví, ne zátkou. Přidržte korkovou zátku a pomalu pootáčejte lahví. Korková zátka poodjede nahoru a lehce si odsykne. A pokud máte rádi při přípitku ťukání, klidně ťukejte. A nezapomeňte, že kvalitní šumivé víno by se mělo lít do tzv. flétnových sklenic. Bublinky se nerozutečou a vy si je budete moct vychutnávat skutečně až do dna.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.