Bublinky po celý večer? Dbejte na kvalitu sektu a dobře to dopadne

30. prosinec 2021

Šumivá vína neboli sekty mají různou kvalitu. Zrají na kvasnicích buď tradiční metodou v lahvi nebo v obrovském tanku.

Na rozdíl od šumivých vín neboli sektů jsou perlivá vína sycená kysličníkem uhličitým a jejich bubliny jsou hrubší. Tato vína jsou levnější, a k dlouhému popíjení se nehodí.

Jednoduše řečeno:  U šumivých vín vzniká oxid uhličitý přirozeným procesem při kvašení, vína perlivá jsou sycena CO2 uměle.

Pít celý den víno, pivo, tvrdý alkohol a o půlnoci to završit bublinkami? To není příliš rozumné. Bublinky v takovém případě mohou udělat v žaludku pořádnou paseku. „Pokud si vyberete k popíjení kvalitní šumivé víno a budete si ho vychutnávat celý večer a prokládat kvalitním jídlem, nebudete se nejspíš na Nový rok trápit. Hutnější krémová polévka se k sektu také dobře hodí. Bublinky vám v žaludku udělají pořádek a pomohou spálit tuky,“ myslí si znalec vína Roman Nimmertondl.

Šumivé víno otevírejte s noblesou

Při otevírání sektů by neměly špunty létat po celé místnosti. Špunt by měl jen lehce syknout. Jak to udělat?

Otáčejte lahví, ne zátkou. Přidržte korkovou zátku a pomalu pootáčejte lahví. Korková zátka poodjede nahoru a lehce si odsykne. A pokud máte rádi při přípitku ťukání, klidně ťukejte. A nezapomeňte, že kvalitní šumivé víno by se mělo lít do tzv. flétnových sklenic. Bublinky se nerozutečou a vy si je budete moct vychutnávat skutečně až do dna.

Spustit audio

Související