Jak si vychutnat dostatek vína bez opičky za krkem? Zkuste nealkoholické

5. prosinec 2018

Nealkoholické víno skutečně existuje. Vyrábí se podobně, jako klasické víno, ale ve vakuu se zbavuje alkoholu. Pardubický someliér Roman Nimmertondl rozhodně tímto produktem nepohrdá.

„Pokud ale dáte přednost alkoholickému vínu a počítáte s delším pitím, nezapomínejte k vínu pít i vodu. Víno odvodňuje organismus. Když vypijete stejné množství vody, bude to vyrovnané a pro žaludek přijatelnější,“ říká  someliér.

Začít bílým, k sýrům červené

Pokud ochutnáváte více druhů vín, začíná se bílým a sušším a končí se červeným. U zkušenějších ochutnávačů není vyloučeno vrátit se zase od červeného k bílému. „Pokud si chcete každý vzorek důkladně vychutnat, můžete si dát mezi jednotlivými vzorky kousek chleba. Zkušení vinaři nosí po kapsách kousky jablka. Kyselina jablečná totiž vyčistí ústní dutinu a můžete pokračovat v dalším ochutnávání,“ vysvětluje Roman Nimmertondl.

K sýrům se hodí spíše červené víno. Toto víno tzv. drhne na jazyku, a se sýrem se dobře doplňuje. Ale pozor, sýr dělá povlak na jazyku a pak necítíte z vína přesně to, co by tam mělo být.

Víno ke smaženému kaprovi

Záleží na tom, jakým způsobem se kapr připravuje. Ale u smaženého kapra doporučuje someliér Roman Nimmertondl spíše vyzrálá vína, například veltlín v pozdním sběru, který by měl být hutný, měl tzv. tělo. Ale můžete vyzkoušet i lehce ovocné červené víno, aby podnítilo chuťové buňky a naladilo vás na smaženého kapra.

Levná šumivá vína z marketu

Markety nabízejí před Vánocemi levná šumivá vína v akcích. Ale pozor, není sekt, jako sekt.

Víno pijte pro dobrou náladu, ne na smutek, říká Oldřich Bujnoch

Oldřich Bujnoch při natáčení s Alenou Zárybnickou

Ne nadarmo se říká, že dobré víno je jako dobrý aforismus. Obojímu se musí napřed porozumět, neboť pak teprve je lze správně vychutnat. Abychom si tedy mohli víno vychutnat, dozvíme se o něm víc. Pozvání přijal sommelier Oldřich Bujnoch.

Tato vína se vyrábějí z jednoduchých stolních vín, a jsou většinou doslazována. Také se vyrábějí jinou metodou, než klasické sekty. Prokváší se v tancích.

To klasický sekt zraje v lahvích až devět měsíců. A jak se kvalitní šumivé víno pozná? „Když vezmete dlouhou sklenici, tzv. flétnu, a nalijete mok na dvakrát, tak poprvé to hodně zabublá, podruhé méně. A vy upíjíte a vidíte jemné bublinky, jak jemně stoupají nahoru, dokud nedohlédnete na dno,“ vysvětluje someliér Roman Nimmertondl.

Nejlepším vínem je rulandské bílé

Zástupci Národního vinařského centra a hodnotící komise vyhlásili 4. prosince ve Valticích absolutního Šampiona Salonu vín – národní soutěže vín 2019, nejvyšší a největší soutěže vín v České republice. Šampionem a zároveň nejlepším vínem České republiky pro rok 2019, se stalo Rulandské bílé, Collection 1508, pozdní sběr, ročník 2017 ze Zámeckého vinařství Bzenec. Víno pochází z vinice „Klínky“ ve vinařské obci Vracov.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.