Budoucnost vašeho podnikání si předem vyzkoušejte na kamarádech

29. červenec 2019

Každá velká změna v životě v nás vyvolává strach a pochybnosti. Pokud si s tím nevíme rady, můžeme se obrátit na odborníky. Základem všeho je, mít odhodlání a jasný cíl. A to platí i v případě, kdy chcete začít podnikat.

Dobrý poradce by nám měl po pár schůzkách říci, jestli se vůbec vyplatí investovat naši energii a finance. „Rizikem každého podnikání je velký vklad peněz a také obětování spousty času. Právě tohle hodně lidí odradí. Pojďme ale brát překážky jako výzvu a ne jako to, co by nás zastavilo. Každému, kdo se chce se svojí myšlenkou podnikat, posunout dál, poskytneme psychologickou pomoc a nastavíme ekonomický plán,“ říká Petra Srdínková zástupkyně pardubického podnikatelského inkubátoru.

Rozjet to můžete i v šedesáti

Začít podnikat lze i ve starším věku. Stačí vyskočit z každodenní rutiny, chodit do společnosti, sledovat zprávy na internetu a zajímat se třeba o to, co lidem ve vašem okolí chybí. A právě to by mohl být jeden z impulsů, jak začít.

„Starší lidé se bojí, že už jim ujel vlak a mají málo energie. Rozhodně si ale nemyslím, že to tak cítí všichni. Ať ti co váhají, to zkusí. Právě touhu něco změnit a být na tomto světě ještě užitečný, v nich můžeme snadno probudit a dál rozvíjet,“ vysvětluje koučka Kristýna Mášová.

Kamarádi a příbuzní jako návnada

„Jedním z důležitých kroků na podnikatelském startu je, zjistit si, jestli by vůbec o můj výrobek nebo službu měli lidé zájem. Proto zkuste oslovit své známé, příbuzné a otestujte jejich reakci na vaši nabídku. Určitě se předem nevydávejte z peněz a neplýtvejte svojí energií, aniž byste věděli, jaký efekt to vlastně přinese,“ varuje Petra Srdínková.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související