Budova na kurtech u pardubického zámku desítky let přesluhuje, tenisový klub chystá novou

31. srpen 2023 12:02

Tenisové kurty pod pardubickým zámkem byly otevřené v roce 1924, stojí v místě bývalého zámeckého příkopu. Časem tenisový klub LTC Pardubice dostavěl i tribuny, krytou halu a uprostřed kurtů správní budovu. Ale ta už dosluhuje a tak se tenisti rozhodli, že postaví novou.

„Původní buňkoviště bylo postavené na dva roky. Historicky je to 30 až 40 let zpátky,“ říká předseda tenisového klubu Petr Beneš a dodává: „Původní budova je z 28 unimobuněk, které jsou poskládané do tří pater. Dole je zázemí bufíku, garáž, mají tam správci pracoviště, v prvním a druhém patře jsou kanceláře, masérna a nahoře je teráska, která slouží při oddílových turnajích a při Pardubické juniorce.“

Nabízí se otázka, proč se už tehdy nepostavila zděná budova. „Celý areál LTC se nachází v zóně u zámku, v chráněné zóně, kde jakékoliv stavební povolení je nesmírně problematické,“ naznačuje Beneš.

Architekti Ondřej Teplý a Veronika Malečková navrhli novou budovu pro tenisové kurty pod pardubickým zámkem

Prostory v současné době klubu nevyhovují a nestačí a nevzhledná montovaná budova i zvenčí rozhodně není reprezentativní. Tenisový klub čeká za čtyři roky mimořádný ročník Pardubické juniorky, což by byla vhodná příležitost k otevření nové budovy. „Ke 100. výročí Pardubické juniorky proběhla snaha o to, že s architekty se podařilo získat stavební povolení na nový objekt zde v areálu,“ prozradil Beneš.

Okna inspirovaná starým městem

Novou podobu areálu navrhovali pardubičtí architekti Ondřej Teplý a Veronika Malečková. „Je to s přízemím dvě patra. Celá ta budova je začleněna do historické části města. Je členěna obloukovými okny a otvory, které zpevňují a odlehčují hmotný objekt. Tvar okna je odkazem na architekturu starého města, čili jsou tam půlkulatá okna. Nahoře by měla být terasa, dole zázemí, nový bufet. V prvním a ve druhém patře by byl šatny, malá tělocvična, masérna a kanceláře,“ přiblížil předseda klubu Petr Beneš.

Nová budova má stát asi 30 milionů korun, ale na to tenisté sami nemají finance, v tuto chvíli tak jednají s Pardubickým krajem i s pardubickou radnicí o případné spoluúčasti, potvrdil Beneš. „Hledáme způsob financování jak za pomoci Národní sportovní agentury, kde budou vypsány granty na regionální infrastrukturu, tak za pomoci Pardubického kraje a města Pardubic.

Tenisté věří, že peníze seženou a že za čtyři roky, kdy má být stý ročník Pardubické juniorky, bude nová budova stát.

Spustit audio

Související