Byl to svatební dar. Teď je unikátní váza součástí muzejních sbírek

7. květen 2022

Východočeské muzeum v Pardubicích opatruje monumentální vázu se zajímavým příběhem. Knížecí rodina Auerspergů ji před více než 100 lety darovala novomanželům ze Slatiňan.

Bohatě zdobenou vázu, vysokou téměř 70 centimetrů, zakoupilo Východočeské muzeum v loňském roce od soukromých majitelů. V jejich rodině se vzácný umělecký předmět předával z generace na generaci. Šlo o svatební dar, který získali novomanželé Kroufkovi ze Slatiňan od majitelů slatiňanského panství, knížecího páru Franze Josefa a Wilhelminy Auerspergové, údajně v roce 1903.

Váza je velmi bohatě zdobená, dekor vychází z rokokových vzorů slavné míšeňské porcelánky. Váza ale nebyla vyrobená v Míšni. Vznikla v drážďanské porcelánce, kterou v roce 1872 založil obchodník se starožitnostmi Carl Thieme. Podobnost jeho výrobků s konkurenčním míšeňským porcelánem byla záměrná, jak soudí odborníci.  

Ptáci, švestky i jahody

Drážďanská váza má amforovitý tvar a pokličku, na výšku měří 68 cm s víko zdobí plastická ženská postava. „Váza byla určena hlavně jako dekorace v interiéru,“ vysvětluje vedoucí historického oddělení Východočeského muzea v Pardubicích Jan Ivanega. „Váza má prořezávané víko, to znamená, že mohla také sloužit jako nádoba na pot-pourri , tedy směs sušených vonných rostlin a koření, která vytvářela příjemné ovzduší v obytných prostorech.

Porcelánovou vázu, která byla vyrobena v období mezi roky 1888 a 1901, zdobí nejen malované výjevy pikniků v přírodě, ale samozřejmě velké množství plasticky modelovaných květů, plodů, nebo lístků. Na některých detailech se podepsal zub času a mechanická poškození.

Bohatě zdobená váza byla vyrobena v Drážďanech, pravděpodobně  v poslední čtvrtině 19. století

 „Po konzultaci s restaurátory se Východočeské muzeum rozhodlo, že zachová původní stav vázy a nebude poškozené části doplňovat,“ dodává Jan Ivanega. „V tuto chvíli se váza nachází v depozitáři Východočeského muzea v Ohrazenicích, v budoucnu bychom ji ale chtěli představit v expozici veřejnosti. Zatímco míšeňská keramika ve sbírce muzea zastoupená je, příklad obdobné vázy v podsbírce dosud chyběl,“ dodává Jan Ivanega.

„Drážďanská váza je pro nás o to cennější, protože známe její původ, na rozdíl od většiny stávajících sbírkových předmětů ve sbírce keramiky a porcelánu,“ doplňuje kurátor Jan Ivanega, autor odborné studie o vazbách rodiny slatiňanských obchodníků Kroufkových a knížecího páru Franze Josefa a Wilhelminy Auerspergové.

autor: BRA
Spustit audio