Byl to takový úklid v mém životě, vzpomíná na léčbu rakoviny mladá žena

Rakovina prsu začala u Zuzany Crlíkové v těhotenství. Byl to nádor hormonálně nezávislý, agresivní, tudíž obtížný na léčbu a s horší prognózou. Původně si lékaři mysleli, že se jedná jen o zánět mléčné žlázy, této diagnóze odpovídaly i výsledky prvních testů. Bulka se ale zvětšovala a po operaci bylo jasné, že se jedná o rakovinu.

„Asi mě to vůbec na začátku nenapadlo, i když jsem šla pro výsledky do nemocnice, byla jsem docela veselá, bohužel domů už jsem tak veselá neodcházela,“ vzpomíná Zuzana Crlíková.

Lékaři nakonec zjistili, že je nositelkou genu BRCA1, což je dědičná záležitost, která zvyšuje pravděpodobnost rozvoje různých typů rakoviny. U rakoviny prsu je téměř 80 procent, u rakoviny vaječníků 65 procent. Kvůli tomu, a také kvůli faktu, že měla doma malou dceru, se nakonec rozhodla podstoupit mastektomii. „Rozhodla jsem se hned, když to lékařka navrhla. Měla jsem doma malé dítě, nechtěla jsem riskovat, že to prostě nevyjde,“ říká.

Po ozařování jsme si rozebraly mimina a šly jsme domů.
Zuzana Crlíková

Léčba byla náročná, při chemoterapii jí vypadaly vlasy a trpěla velkou nevolností. „Potom při ozařování, které bylo vždy zhruba na dvě hodiny, mi dceru hlídala kamarádka, chodila po parku u nemocnice se svým i s mým kočárkem, když jsem skončila, rozebraly jsme si mimina a šly jsme domů,“ popisuje tehdejší léčbu už s úsměvem Zuzana Crlíková.

Následovala rehabilitace, aby se vrátila hybnost celé ruky. Dnes žije podle svých slov standardním životem, pracuje, sportuje, žádné omezení nemá.

Spustit audio

Související