Bystřec: Přivítají 1000 hasičů ročně

22. duben 2016

Sbor dobrovolných hasičů letos slaví 135. výročí a v obci patří k těm největším organizacím. Bystřec ale díky mnoha soutěžím v požárním sportu znají hasiči z celých východních Čech, dokonce i Polska.

Obec Bystřec najdete nedaleko Jablonného nad Orlicí. Přímo v centru obce mají hasiči svoje cvičiště. Pořádají na něm hned několik závodů do roka, a to nejen pro mladé hasiče a dospělé, ale také pro ty opravdu nejzdatnější sportovce. V Bystřeci se letos odehraje kvalifikace Pardubického kraje v disciplínách TFA, tedy v soutěži Nejtvrdší hasič přežívá.

Zvládnou nakrmit 65 družstev hasičů

Párkrát do roka se stane, že obec Bystřec doslova praská ve švech. To když se na závody sjede 65 družstev dospělých nebo přes čtyřicet družstev mladších hasičů. „Je to pěkný mazec,“ říká starosta SDH Bystřec Josef Matějka. „Musíme to všechno organizačně zvládnout a také všechny hasiče nakrmit. Ale tím jsme, mimochodem, také vyhlášení. Ve sboru máme 22 hasiček, které pod vedením Jaroslavy Matějkové všechno bezchybně zvládnou.“

Do Bystřece míří děti i nejtvrdší hasiči

V Bystřeci pohárové soutěže v požárním útoku, zařazené do VCÚ (Velká cena Ústeckoorlicka), začaly koncem 90. let. Družstvo mužů tuto Velkou cenu vyhrálo třikrát za sebou, a tak je první putovní pohár natrvalo majetkem Bystřeckých hasičů. Družstva mužů vyhrála VCÚ celkem osmkrát.


SDH Bystřec
Počet obyvatel: 1153
Členů SDH: 110 (58 mužů, 22 žen, 30 dětí)
Rok založení SDH: 1881
Kategorie zaražení: JPO V.

V roce 1999 začala v Bystřeci pohárová soutěž starších žáků „O putovní pohár obce“ a „O putovní pohár SDH“ mladších žáků v požárním útoku. Ti mají od roku 2006 svoji Orlickoústeckou ligu mladých hasičů. V roce 2015 tak v Bystřeci přivítali 42 družstev žáků, soutěžilo se na dva pokusy, což je 82 útoků. Na třicítku svých malých hasičů jsou ve sboru hodně pyšní.

Od roku 2002 hasiči pořádají pohárovou soutěž pro muže a ženy „O Bystřecký pohár“ v požárním útoku, zařazenou do VCÚ. Posledních pět let je soutěž zařazená do Východočeské hasičské ligy a účastní se jí přes 60 družstev. Stejně dlouho Bystřec pořádá i soutěž v disciplínách TFA. Letos v srpnu na místním cvičišti proběhne kvalifikace Pardubického kraje na Mistrovství ČR v disciplínách TFA.

Nebudou chybět akvabely nebo baletky

Sbor dobrovolných hasičů byl v obci založený v roce 1881, letos 7. května chystají v Bystřeci oslavy, včetně ukázek hasičské techniky, uctění památky sv. Floriána a samozřejmě kulturního programu. Kdo se na oslavy přijede podívat, bude mu asi jasné, že místní hasiči rozhodně nejsou žádní „suchaři“. Součástí programu bude prý i recesistické vystoupení členů zásahové jednotky v kostýmech. Jsou secvičení. O tom ostatně svědčí i videozáznam jejich předtančení na hasičském plese, který koluje na sociálních sítích. Ostatně, ochotnickému divadlu se věnovali už jejich předchůdci.

Malí hasiči na branném závodě v Dolní Dobrouči v roce 2015

Do Polska na kole

Členy hasičského sboru se už v době jeho vzniku stalo přes osmdesát hasičů. Do této doby se sbor může pochlubit 66 čestnými uznáními Okresního sdružení hasičů ČÚ OSH, vlastní 56 medailí za příkladnou práci, 15 medailí Sv. Floriána a mnoho dalších ocenění. Čtyři hasiči získali to nejvyšší uznání, titul Zasloužilý hasič. A někteří se také mohou pochlubit polským oceněním „Wzorovy stražak“

V roce 2009 hasiči z Bystřece navázali kontakty s polskými partnery města Ladek-Zdroj. „Při oslavách sv. Floriána za nimi dokonce jezdíme na kole,“ vysvětluje hasič František Matějka. „Je to tak šedesát, sedmdesát kilometrů. Mě bude sedmdesát pět let, ale pořád tu cestu zvládám. Vídáme se ale častěji, na soutěže jezdí oni k nám a my zase k nim.“

Letos vyjížděli už čtyřikrát

Podle starosty sboru Josefa Procházky je to docela vysoké číslo. Výjezdová jednotka je zařazena do kategorie JPO V, mnoho výjezdů ročně bystřečtí hasiči nemají. Velmi složitým zásahem byla záchranná akce v roce 1996 při požáru místní bytové jednotky, při které naneštěstí zahynula babička se svým vnukem, pro kterého vběhla do hořícího bytu a zpáteční cestu jí odřízly plameny.

Kácení stromů v místní části Bystříčko 2016

I když hasiči provedli rychlý zásah, tragické události už zabránit nemohli. Rok 1997 se do historie sboru zase zapsal ničivou povodní. Z nevinného deštíku, který se spustil při oslavách 770 roků založení obce Bystřec, se během jednoho dne stal dravý živel, který bral vše co stálo v cestě.

Zásahová jednotka má 21 členů a je vyškolená pro ochranu obyvatel Pardubického kraje, v případě povodní a živelných pohrom.

Dobrovolné hasiče z Bystřece můžete až do pátku 29. dubna 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI BYSTREC na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.