Být sví a nehrát divadýlko. Sinusoida zkouší prorazit vlastní muzikou

4. srpen 2021

Název téhle kapely trochu souvisí se skutečnou sinusoidou. Jednou jste dole, jednou nahoře. Funguje to tak v samotné kapele i v životě. Skupina navíc střídá různé styly a žánry.

Pardubicko-chrudimská kapela kombinuje blues, folk a rock. „Sami si skládáme texty. Skládá i můj syn Zdeněk Böhm, kterému je 23. Ten tíhne trochu víc k rocku a blues. Já třeba jsem zase víc folková. Styly se tak různě prolínají a je to takové barevnější. Zatím jsme se v kapele vždycky dohodli, máme tvořivé prostředí,“ myslí si spoluzakladatelka Sinusoidy a její zpěvačka Zuzana Böhmová. 

Na cizí písně došlo až teď

Mnoho jiných kapel volí osvědčenou strategii přezpívávání známých melodií. Sinusoida se jí taky úplně nevyhýbá. „Jak máme jenom vlastní tvorbu a někde po nás chtějí hrát celý večer, tak tolik písniček nemáme. Kdybychom měli hrát přes hodinu, je potřeba tam dát i nějakou převzatou,“ přiznává další se zakladatelů Ivo Dojčán.

V prostředí regionálních kapel podle představitelů Sinusoidy nevraživost nevládne. „S ostatními kapelami určitě spolupracujeme. Můžeme zajít na jejich koncerty a nasát energii. Vůbec bychom to nevnímali jako konkurenci. Je těžké se prosadit, ale snažíme se být sví, nehrát žádné divadýlko. Pokoušíme se oslovit obecenstvo, kterému naše písničky něco řeknou. Snažíme se je psát ze života, z vlastních zkušeností.“

Kromě Böhmové zpívá i její sestra Pavlína Chmelíková. Dalším zpěvákem z této rodiny pak je zmiňovaný Zdeněk Böhm. Ivo Dojčán hraje na baskytaru, Jiří Bukač na elektrickou kytaru, Marek Hloušek na akustickou kytaru, Jindřich Kafka na bicí.

Chtěli by CD a koncerty

„Rádi bychom nahráli další písničky. Jakmile to bylo v době lockdownu možné, tak jsme nahrávali a máme ještě další skladby. Chtěli bychom taky přes internet oslovit posluchače, aby nás podpořili při vydání CD. Všechny informace budeme mít na stránkách. Těšíme se na koncerty, které snad přinesou podzim a zima. Veřejná produkce by nám chyběla,“ říká Zuzana Böhmová.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související