Celý život na cestách aneb křížem krážem světem s maringotkou legendárního Cirkusu Humberto

Kdo spojí svůj život s cirkusem - a je jedno v jaké dovednosti nebo profesi - ten musí automaticky počítat ze životem v pohybu. Cirkus, to je neustálé cestování. Snad jen s výjimkou zimních měsíců, ale ani to dnes už neplatí.

Také o tom je naše povídání v dalším pokračovaní pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem". Na poslední vydání talk-show před letními prázdninami jsem se hodně těšil. Patřím totiž k obdivovatelům cirkusového umění.

Značka Humberto

A když zavítá do východočeského regionu legendární cirkusová "značka", je téma na cestovatelskou besedu jasné. Humberto, to je totiž u nás skoro synonymum pro cirkus.

Čtěte také

Když jsme si sedli na lavičku vedle cirkusového stanu, který před nedávnem "parkoval" v Pardubicích, bylo hned jasné, že s Hynkem Navrátilem starším i jeho synem, tedy Hynkem Navrátilem mladším to bude velice zajímavé cestování. Nejen s cirkusem po štacích v Evropě i ještě dál.

Cestovali jsme i jejich pestrými životy, cirkusovými čísly, cirkusovou historií (včetně té knižní a filmové) a nevynechali jsme ani kontroverzní téma budoucnosti cirkusů. Možná spíš jejich budoucí podoby a náplně programu. Jedno ale bylo v podtextu našeho nesmírně zajímavého a otevřeného rozhovoru neustále znát.

Ona obdivuhodná tradice cirkusu jménem Humberto, která svazuje oba "cirkusáky" (oni dobře vědí, že to je myšleno s respektem a pokorou, nikoli hanlivě) tak těsně s prostředím a lidmi od cirkusu, jak jen to je možné...

Humberto Eduarda Basse i jako seriál

Nejen kniha Eduarda Basse, i televizní dvanáctidílný seriál režiséra Františka Filipa, populární společné koprodukční česko - německé dílo, udělaly pro cirkus hodně. V pořadu "Na cestách" uslyšíte, že starší z Navrátilů rád vzpomíná na profesionalitu štábu i herců.

A shodli jsme se, že bez profesionality to ani u cirkusu, jako v každé profesi, nejde. Pokud má být výsledek kvalitní. Hynek Navrátil starší mimo jiné oceňuje, že Eduard Bass před tím, než napsal svůj "cirkusový" román, u cirkusu dlouhou dobu pobýval a jezdil s ním. Proto byl potom tak uvěřitelný a autentický a také proto úspěšný.

Principál nebo ředitel

Kdo je víc? Zeptal jsem se. Prý principál a majitel, tedy Navrátil starší. Kdežto syn, nepletu-li se už šestá generace rodiny, která se stará o dobré jméno Cirkusu Humberto, je "jen" ředitel... Oba to ale mají na 100% úvazek.

Na cestách s cirkusem

Otec vedle všeho ještě pracuje s medvědy, velbloudy a zebrami, syn je navíc trenérem medvědů a lvů a nožní žonglér. Nehledě na ředitelování ho můžete v prostorách cirkusového zákulisí vidět i v rolích rekvizitáře, krmiče nebo i řidiče. Ale neměnili by. Potlesk diváků v šapitó je prý droga, která jim učarovala.

Hostování po Evropě

Pořad "Na cestách" vás s Cirkusem Humberto zavede pochopitelně i do zahraničí. Karavana více než třiceti vozidel už nebrázdila jen české silnice. A připomeneme i ruskou cirkusovou školu.

Čtěte také

Prakticky všude je cirkus považován za umění, kdežto u nás stále u části veřejnosti přetrvává přezíravost, předsudky a někdy až opovržení. A to bohužel i u lidí, kteří rozhodují o podmínkách pro provozování cirkusů. Většinou od stolu a v cirkusovém stanu se na představení v manéži nebyli nikdy podívat.

Naštěstí si alespoň údajně Cirkus Humberto na nezájem diváků zatím stěžovat nemůže. Vedle dětí i někteří dospělí až v pozdějším věku objevují cirkus a přicházejí s pochvalami po produkcích.

A ještě k oněm zimním přestávkám v zimovištích. Často se v poslední době stává, že si v té době naše cirkusové umělce zvou na hostování renomované scény po celé Evropě. Také o tom v pořadu "Na cestách s Cirkusem Humberto" uslyšíte.

Mezinárodní dočasná rodina

Je zvykem, že složení týmů pro cirkusové sezóny se mění. Jednotlivá čísla jsou angažována na omezenou dobu, nicméně různorodé mezinárodní společenství je to vždycky. Současné Humberto není výjimkou.

Povídali jsme si ale také o mezinárodních cirkusových cenách, o tom, čím zaujme diváky klaun z ciziny, dozvíte se názor otce a syna Navrátilových na snahy o cirkusy bez zvířat. Zkrátka budeme cestovat s cirkusem i pestrým a zajímavým cirkusovým životem.

Cestujeme s Hynkem Navrátilem ml. a Humbertem

Tak si nás nalaďte na stanicích Českého rozhlasu Hradec Králové nebo Pardubice v pondělí 21. června v obvyklém čase po 18. hodině. S legendárním Cirkusem Humberto se na vás těšíme.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související