Císař ve světě aneb s Lenkou Linhartovou nad deníkem, ze kterého se vyklubal cestopis roku 2020

V pořadu “Na cestách s Petrem Voldánem” budeme už na druhé cestě s cestopisem roku. Vítězka soutěže o Cenu Hanzelky a Zikmunda za rok 2020 Lenka Linhartová střídá ve virtuálním křesle autora cestopisu roku 2019 Ladislava Ziburu, v pořadí druhého laureáta ceny. 

Maminka malého Kryštofa původně ale neměla v plánu psát cestopis. Jak potvrzuje i v rozhovoru, psala si deník neobvyklé cesty se synem, která pro ni byla hlavně cestou blíž k němu.

Do Thajska se totiž na víc než měsíc vydala s tehdy tříletým chlapcem, trpícím Aspergerovým syndromem - jednou z poruch autistického spektra. Svoje pocity a zážitky doplňovala drobnými kresbami fixy, ze kterých je nakonec výstižný obrazový doprovod knihy “Císař ve světě”.

Císař jsem já

I tak prý lze charakterizovat malého Kryštofa. A Lenka Linhartová vám v pořadu “Na cestách” vysvětlí nejen neobvyklý název svého úspěšného cestopisu, ale také důvod, proč se vydala až do Asie s poměrně náročnou diagnózou.

Čtěte také

Bylo to nezodpovědné bláznovství, odvaha, či snaha najít cestu k dítěti s projevy chování, které neznalé okolí těžko chápe? Přiznávám, že Lenku Linhartovou obdivuji a v kontextu hry s pojmem “císař” v názvu cestopisu i charakteristiky projevů malého Kryštofa pro mne je ona skutečnou císařovnou.

Ženou s nadhledem, velkorysostí a rozhodností, ale zároveň i nesmírnou citlivostí a skromností. Tu laureátka ceny o cestopis roku 2020 projevila i při vyhlašování Cen Hanzelky a Zikmunda na Zámku Dobříš. Už tam jsem jí mohl, jako jeden z nominovaných do finále soutěže, gratulovat k vítězství.

A proč?

Věčnou otázku dětí dostávala moje partnerka u mikrofonu Českého rozhlasu v pořadu “Na cestách” prý po návratu z Thajska velice často od dospělých. Možná podobně jsem se vyptával za vás i já.

S Lenkou Linhartovou o Cestopisu roku 2020

Proč zrovna “terapie cestou do Asie”, proč “táta zůstal doma” (což jsou i podtituly cestopisu Císař ve světě), proč si všechno Lenka Linhartová obstarává nejraději sama. I kolem knihy.

Text, ilustrace, grafika & sazba - Lenka Linhartová

To je nejen konstatování, ale i část údajů z tiráže cestopisu roku 2020 “Císař ve světě”.

Čtěte také

Jak uslyšíte v nejnovějším pokračování pořadu “Na cestách”, má Lenka Linhartová ráda všechno pod kontrolou a podle svého.

Jak ale zvládá emoce? Nejen ty kolem vítězství v soutěži o Cenu Hanzelky a Zikmunda, ale i ty, které provázejí výchovu syna s Aspergerovým syndromem, reakce okolí na jeho počínání, a také emoce vnitřní, emoce matky.

Také o tom je tentokrát cestovatelský pořad, ve kterém cestujeme nejen do Asie, ale i životem autorky pozoruhodné knihy. A ta se mi moc líbí i proto, že to je knížka jak se patří - graficky a knižně (papírem, neobvyklou vazbou). Zkrátka knížka jako zážitek i fajnový pocit “do ruky”.

Práce s cizím vkusem

Jako designérka prý Lenka Linhartová, můj host u mikrofonu pořadu “Na cestách”, vlastně pracuje se vkusem svých zákazníků. Je to proto často o hledání kompromisů? I na to se ptám.

Cesta s (i za) Kryštofem

Poslechněte si odpovědi minimalistky, puristky, která miluje řád a nechce ustupovat - pokud to není nezbytně nutné - a která sice cestou se synem do Asie chtěla “někam” utéct ale NE před složitou situací.

Proč jablka z kufříku

A ke slovu přijde několikrát i můj cestovatelský kufřík a překvapení v něm. Pro autorku cestopisu roku 2020 jsem měl mimo jiné i několik druhů jablek. Lenka Linhartová totiž patří k propagátorkám tradičních, původních druhů našeho ovoce.

Na cestách s držitelkou Ceny Hanzelky a Zikmunda

A angažuje se také v záslužném projektu “Na ovoce”. Což je něco jako internetová poradna pro všechny, kteří pátrají ve svém okolí po ovocných stromech, které nikomu nepatří a na kterých si tak mohou pro sebe natrhat ovoce.

Cestou necestou

Pořad “Na cestách” bude tedy nejen o cestopisu roku 2020. S Lenkou Linhartovou budeme brouzdat i jejím životem a putujeme také našimi názory na svět.

Tak si nás nalaďte na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové nebo Českého rozhlasu Pardubice v pondělí 24. června v obvyklém čase po 18. hodině v premiéře nebo poté najděte ve zvukovém archivu. Těšíme se na vás.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související