Centrum biologické ochrany v Těchoníně dostane modernější vybavení

21. březen 2019 06:15

Vojenské Centrum biologické ochrany v Těchoníně, které se zaměřuje na léčbu a izolování pacientů se zvlášť nebezpečnými infekčními nemocemi, plánuje stavbu a modernizace budov a obnovu technologií téměř za 200 milionů korun.

V blízké budoucnosti bude vybudována ubytovna nebo vyměněny zdravotnické přístroje, kterým končí životnost. Centrum biologické ochrany je jediné takto specializované pracoviště zaměřující se na pacienty se zvlášť nebezpečnými nemocemi, které má Česká republika k dispozici.

Pracoviště je umístěno v areálu, který byl vybudován na přelomu 60. a 70. let minulého století. Hlavní budova byla od počátku koncipována pro zacházení s velmi nebezpečnými biologickými látkami. Odlita proto byla jako monolit z velmi kvalitního betonu, uvedl ředitel Odboru biologické ochrany Těchonín Michal Kroča. Vše je podřízeno tomu, aby se nebezpečné nemoci za žádných okolností nemohly dostat mimo stavbu.

Dokonalá izolace

Nemocnici od vnějšího světa oddělují hermeticky uzavřené dveře, za kterými je udržován podtlak. Ten zaručuje v případě porušení vzduchotěsnosti proudění vzduchu do budovy, a ne ven. Příchozí musí projít dekontaminační komorou a ve speciálních zařízeních je ošetřován i veškerý odpad, který následně míří do spalovny umístěné v přízemí objektu.

Každé dveře jsou hermeticky uzavřené. Jednotlivé pokoje jsou v podtlaku, aby v případě porušení těsnění nedošlo ke kontaminaci dalších prostor

Do speciálního zařízení míří i veškeré tekuté odpady. Budova má k dispozici několik desítek samostatných vzduchotechnických jednotek vybavených výkonnými filtry. Místnosti jsou také pod neustálým kamerovým dohledem.

Případného pacienta by přivezli ve specializovaném bioboxu, který má k dispozici každá krajská záchranná služba. Zdravotníci s nemocným přicházejí do styku pouze ve specializovaných neprodyšných oděvech. Podle Kroči je práce v nich poměrně náročná, lékaři a zdravotní personál se proto musí pravidelně střídat.

Nové vysílačky a technologie

Po celé budově je rozveden přívod vzduchu, na který zdravotníci své obleky připojují. V případě výpadku jsou připraveny záložní systémy. Personál kvůli ochranným pomůckám, které má na sobě, komunikuje vysílačkami.

Zařízení má k dispozici lůžka intenzivní i běžné péče. Postarat se může i o desítky dalších lidí, kteří jsou umístěni do karantény

Právě obnova komunikačního zařízení bude jednou z investic, která se v blízké budoucnosti chystá. Nakoupeny také budou muset být nové zdravotnické přístroje, kterým končí životnost, stejně jako speciální technologie sloužící k dekontaminaci tekutého odpadu. ČTK to řekl Libor Píša, ředitel Vojenského zdravotního ústavu, pod který těchonínské speciální centrum spadá.

Aktivace by zaměstnala 250 lidí

Ještě letos se začne stavět hala, která bude určena pro uskladnění mobilní hospitalizační jednotky. Zároveň bude sloužit k výcviku. Zrekonstruována bude jedna z budov, ve které vznikne operační centrum a velitelství Odboru biologické ochrany. Při plné aktivaci by podle Píši v Těchoníně sloužilo včetně veškerého technického zabezpečení přes 250 lidí, kteří by byli řízeni z tohoto centra.

Budoucnost vojenské nemocnice v Těchoníně? Pro běžnou léčbu je příliš speciální, říká ředitel

Skafandry pro práci v kontaminovaném prostředí

Česko má unikátní vojenskou nemocnici ukrytou v lesích. Leží na kraji obce Těchonín na Orlickoústecku a je určená pro pacienty nakažené nebezpečnými infekcemi, proti kterým neexistují léky ani vakcíny. Vláda zvažuje, jestli nemocnici zachová. Obvykle tam totiž nejsou žádní pacienti a armádu její provoz stojí ročně 100 milionů korun. Do střeženého zařízení, které donedávna nebylo na mapách a dosud tam nevedou žádné směrovky, se vypravila natáčet redaktorka ČRo Iveta Záleská.

Do výstavby centra byly od roku 2001, kdy se o jeho vybudování rozhodlo, investovány stovky milionů korun. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v roce 2015 spočítal, že ministerstvo obrany do té doby za výstavbu a provoz zaplatilo 2,9 miliardy korun.

Zařízení má k dispozici lůžka intenzivní i běžné péče. Postarat se může i o desítky dalších lidí, kteří jsou umístěni do karantény. V případě plné aktivace nemocnice doplní lékaře, kteří jinak pracují ve vojenských nemocnicích, příslušníci vojenských aktivních záloh.

Těchonín také armáda využívá ke kontrole českých vojáků, kteří se vrací ze zahraničních misí.

zdroj: ČTK