Černá kapusta jako superpotravina? Známe ještě lepší variantu!

20. leden 2020

Všechny druhy brukvovitých rostlin jsou velmi zdravé. Například černá kapusta je momentálně ve Spojených státech předmětem zbožštění. Ale jak říká pardubický zahradník František Hlubocký, o žádný zázrak se nejedná. Všechno už tu bylo. A nabízí ještě lepší kapustovou variantu.

„Černá kapusta je u nás už také k dostání, ale já ji klidně  srovnám s kodaňským zelím, tedy s kapustou kadeřavou. Kadeřávek právě teď máme na zahradách a jeho pěstování není vůbec složité,“ říká František Hlubocký. I další druhy kapusty jsou pro naše tělo velmi přínosné. Kapusta hlávková nebo růžičková a vůbec všechny brukvovité zeleniny v sobě mají úžasnou moc. Nejen kapusta, ale i zelí nebo brokolice obsahují glukosinoláty, které v testech prokázaly účinnost proti rakovinnému bujení.

Ředkvička je fajn, ještě lepší je ředkev

Všechno na světě má svůj čas. Drobné červené ředkvičky jsou nejlepší na jaře. Ale teď v zimě nám cenné vitaminy poskytne černá nebo dlouhá bílá ředkev Japana. Po sklizni vydrží ve sklepě až do brzkého jara. „Někomu vadí štiplavost ředkví. Ale když nastrouháte ředkev a necháte na misce chvíli rozhrnutou vrstvu, ono to vyčpí, a v salátu je taková ředkev vynikající,“ doporučuje František Hlubocký.  

Vitamínová bomba Františka Hlubockého

Suroviny: Bílá ředkev, mrkev, kyselé jablko zvonkové, topinambur, salát kozlíček polníček, mangold a lístky stévie na oslazení

Postup: Všechny suroviny nastrouháme, lístky kozlíčku a mangoldu pokrájíme. K oslazení použijeme pár lístků usušené stévie a dochutíme lehce šťávou z citrónu. Zamícháme a podáváme.

Spustit audio

Související