Topinambur - sladká brambora, kterou objevují čeští zahradníci

7. únor 2018

Topinambury možná znáte pod pojmem židovské brambory nebo jeruzalémské artyčoky. Mnohem příznačnější je ale název aztécký artyčok. Topinambury pěstovali totiž Aztékové, a z Ameriky k nám přišly o něco později než brambory.

Brambory si lidé v Evropě oblíbili víc, než topinambury. Ty zůstávaly v bramborovém stínu a pěstovaly se spíše jako krmné.  Přitom jsou vynikající a plné vitamínů, aminokyselin a minerálů. Chutnají tak trochu jako čerstvé vlašské ořechy. Jsou vhodné pro diabetiky. Výživoví poradci je doporučují lidem s nadváhou.

Máte problémy se zažíváním? Zkuste zapomenutou ředkev nebo novinku jakon

Černá ředkev

Černou ředkev znali a pěstovali už staří Slované. Ale nějak se na ni pozapomnělo. Přednost dáváme jemnějším ředkvičkám. Je to škoda, protože černá ředkev obsahuje mnoho léčivých látek a dobře se skladuje.

Pokud zasadíte topinambur na jaře na záhon, máte na deset let vystaráno. „Rostlina vyroste a vytvoří dvou až třímetrový výhon, v zemi vytváří hlízy. A jsme u dalšího názvu. Botanicky se totiž jedná o slunečnici hlíznatou,“ vysvětluje pardubický zahradník František Hlubocký.

Topinambur je docela hezká květina, která má malé žluté květy. Je lepší zasadit ji někde na konci zahrady, kde může zakrýt nehezkou kůlnu nebo starý plot. Obrovskou výhodou je to, že nemusíme na podzim uklízet hlízy do sklepa, ale postupně je můžeme sklízet po celý rok. Topinambury přežijí i silné mrazy.

Spustit audio

Související