Čerstvou kávu z kapslí neuvaříte. To spíš navoněnou mrtvolu, tvrdí znalec
Kávové kapsle nemohou obsahovat čerstvou kávu. A stejné je to i u kávy ve vakuových obalech. Ptáte se proč? Jednoduše to v Radioporadně vysvětlil pardubický znalec kávy Jiří Sýkora.
Když kafe upražíte čerstvé, tak potom ještě čtrnáct dní až tři týdny pracuje a plynuje. Proto se sáčky, do kterých se plní, vybavují jednocestným ventilkem. Káva se tím pádem může vydýchat, ale neokysličuje se. Pokud byste ale čerstvou kávu nasypali do kapsle, nevydržela by a praskla.
Čtěte také
„Z toho plyne, že se do kapslí i vakuových sáčků plní už vyčpělá káva, která nepracuje. My jí přezdíváme kávová mrtvola,“ směje se Jiří Sýkora. Proto podle něj někteří výrobci přidávají do kapslí těchto kávovarů různé příchutě, a také umělá aromata kvůli vůni. S čerstvou kávou ale nemají kapslové kávovary nic společného.
Největší chyba? Vroucí voda
Pokud se rozhodnete udělat si klasického českého turka, nepřelévejte namleté kafe vodou horkou sto stupňů Celsia. Počkejte, až zchladne alespoň na devadesát pět stupňů. A proč?
„Když se voda vaří, dojde ke spaření oleje, který kávová zrna obsahují. A tím se to celé zkazí, kvalita kávy je nulová,“ říká Jiří Sýkora a upozorňuje na to, že český turek může být nebezpečný pro zdraví.
Jednotlivá zrníčka tzv. lógru se dostanou do žaludku. A tyto drobné částečky se mohou chovat v žaludku a ve střevech jako třísky. Pokud tedy připravujete kávu bez kávovaru, použijte filtrační papíry.
Ale to nejkrásnější na kávě je její vůně. Pokud máte doma ještě ruční mlýnek po babičce, určitě ho nevyhazujte. Zkuste si namlet kávová zrna a vůně se rozline po celé kuchyni.
Související
-
Množství kofeinu v kávě ovlivňuje způsob, jakým ji připravujeme
Kávová zrnka jsou zásobárnou živin prospěšných našemu zdraví. Spolu s šálkem dobré středně silné kávy do těla dodáváme draslík, hořčík, vitamíny skupiny B, mangan i fosfor.
-
8 způsobů, jak doma připravit výbornou kávu
Káva krásně voní, má povzbuzující účinky a je zdravá. Bylo by proto škoda nevychutnat si ji v plné kvalitě. Existuje mnoho způsobů, jak si tento lahodný nápoj připr...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.