8 způsobů, jak doma připravit výbornou kávu

16. říjen 2015

Káva krásně voní, má povzbuzující účinky a je zdravá. Bylo by proto škoda nevychutnat si ji v plné kvalitě. Existuje mnoho způsobů, jak si tento lahodný nápoj připravit. Na trhu je spousta zajímavých přístrojů, které to umí. Často ale ani nevíme, že existují. Seznámil nás s nimi kavárník Petr Baklík.

Než vám ale představíme pestrou paletu přístrojů na kávu (džezva, moka konvička, Aeropress, dripper, french press, Chemex, Vacuum pot, vietnamský filtr), dáme vám pár obecných rad. Z nekvalitně zpracované suroviny totiž neuděláte nic dobrého, i kdybyste měli ten nejdražší přístroj na trhu. Cesta k dobré kávě začíná v obchodě.

Pro kafe do pražírny

Proč si v supermarketu nemůžete koupit kvalitní kávu? Vidíte v regálech obchodů ty stovky balení, která vždy chutnají podobně? V praxi to funguje tak, že producenti skoupí kávu v obrovském množství na burze. Upraží je ve velkém a dělají všechno pro to, aby výsledný produkt byl pokaždé stejný. Tímto způsobem se dá dosáhnout jen určité kvality.

„Malé pražírny mají navázaný kontakt přímo s farmářem. Jezdí za ním do Afriky nebo do Jižní Ameriky a kávu si pečlivě vybírají. Kávová zrna si potom nechají posílat a praží je až doma na místě," vysvětluje Petr Baklík a zdůrazňuje, že čerstvě upražená káva je to pravé. Proto doporučuje, abyste si našli svou pražírnu nebo dobrou kavárnu, kde upraženou kávu prodávají.

Držte se pravidla patnácti. „Nezpracovaná zelená káva by se měla upražit do patnácti měsíců. Upražená káva se má spotřebovat do patnácti dnů. Namletá káva by se měla do patnácti minut udělat a do patnácti vteřin vypít," říká Petr Baklík.

Kvalitní japonský mlýnek na kávu s keramickými mlecími kameny

Kávu si umelte doma

V momentě, kdy se káva umele, začne hned ztrácet svoje vlastnosti, především vyčpí. „Na domácí přípravu bych se vyhnul elektrickým mlýnkům, protože jsou drahé. Když chcete kvalitní, zaplatíte za něj dost. A ty levné vám kávu nenamelou dobře. Jsou to spíš sekáčky než mlýnky," radí Petr Baklík. Dobré ruční mlýnky seženete od tisícikoruny.

Na přípravu kávy používáme horkou vodu o teplotě kolem 90 stupňů Celsia. „Vždy nechte teplotu klesnout alespoň na 93 stupňů," uvádí Petr Baklík.

Prohlédněte si následující způsoby přípravy kávy od tradiční džezvy až po extravagantní vacuum pot, které si navíc můžete vyzkoušet doma.


Džezva (cezve)

cena zařízení: 100-300 Kč

Džezva je kovová nádobka s dlouhou rukojetí pro přípravu arabské kávy

Jeden z nejstarších a nejtradičnějších způsobů přípravy kávy. Setkáte se s ním v Řecku i v Indii. Často ji lidé používají k výzdobě bytu. Daleko lepší uplatnění ale najde na sporáku!

Pro tradiční přípravu džezvu naplňte přibližně do dvou třetin studenou vodou, přidejte cukr (ten můžete vynechat) a kávu a postavte na oheň. Když káva vzkypí, ihned odstavte na chvilku z plamene a jemně sklepněte. Tento postup opakujte celkem třikrát. K hotové kávě je možné přidat mletý kardamom nebo chilli.


Moka konvička (bialetka)

cena zařízení: 300-1000 Kč

Moka konvička je založená na principu přípravy espressa - voda prochází přes kávu pod tlakem

Moka konvičku vynalezl ve 30. letech minulého století italský inženýr Alfonso Bialetti a poměrně rychle se stala ikonou.

Mletá káva se vkládá do filtru ve střední části konvičky. Filtr se vždy plní až po okraj a káva se jen zarovná do hladka. Vodu nalijte do spodní části konvičky až k ventilu a dobře ji sešroubujte a utáhněte. Postavte konvičku na sporák a na mírném ohni přiveďte k varu. Po několika minutách vaření uslyšíte syčení páry, která ze spodní části prochází přes filtr a kávu do horní části konvičky. Po přebublání páry ztlumte plamen a dále nevařte, aby se káva nespálila.

Je dobré naučit se odhadnout správný čas, kdy konvičku odstavit. Ve spodní nádobě by vždy mělo zůstat alespoň malé množství vody.


Aeropress

cena zařízení: 800  Kč

Moderní způsob přípravy kávy, který vznikl teprve před pár lety. V roce 2005 ho vymyslel Alan Adler z kalifornské firmy vyrábějící létající talíře. Rychle se z něj stal velký hit a dnes se v přípravě kávy v Aeropressu dokonce pořádají mistrovství světa.

Tímto způsobem jsme s Petrem Baklíkem vařili i v přímém přenosu v našem studiu. Je to jednoduché zařízení, které funguje jako píst a můžete si ho vzít sebou i na cesty.

K samotnému Aeropressu potřebujeme ještě papírové filtry a 200 dcl nejlépe filtrované vody o teplotě 90 až 93 °C. Dále 16 -17 gramů namleté kávy.

Píst vytáhněte z komory. Na ní nasaďte uzávěr s propláchnutým papírovým filtrem, postavte na šálek, vsypte odměrku kávy, zalijte vodou, promíchejte a nechte louhovat jednu minutu. Nasaďte píst s gumovým těsněním a opatrným tlakem vytlačte nápoj do šálku.


Dripper

cena zařízení: 200-500  Kč

Drip je jednoduchý způsob přípravy překapávané kávy

Jde o plastový, skleněný nebo keramický trychtýř. Káva se přes něj filtruje za pomoci papírového filtru. Některé drippery bývají vybaveny speciální drážkou, která pomáhá odvádět vzduch a napomáhá lepší extrakci kávy. Nezapomeňte před přípravou propláchnout filtry horkou vodou. Na 350 ml nápoje potřebujeme 20 g namleté kávy a 330 g vody, zaléváme vodou o teplotě 93 až 94 stupňů.

Nejdříve se do kávy nalije právě takové množství vody, aby se do daného množství kávy vsákla. Přibližně po půl minutě začneme pomalu krouživým pohybem dolévat zbytek vody.


French press

cena zařízení: 150-800  Kč

Konvičky na french press

Je to oblíbená metoda, jejíž historie sahá až do napoleonské Francie. Princip je založen na přímé extrakci kávy s následnou filtrací přes kovové sítko. Po stlačení pístu okamžitě kávu přelijte do připravených šálků.

French press vyžaduje hrubší namletí než např. filtrovaná káva nebo espresso. Při příliš jemném mletí by jemný prach mohl projít přes filtr, který nezachytí tolik jako papírové filtry u jiných druhů přípravy kávy.

Připravte si 20 g namleté kávy, 300 g vody o teplotě 93 až 94 °C. Nechte louhovat čtyři minuty.


Chemex

cena zařízení: 1100  Kč

Chemex je léty prověřená a designově dokonalá "karafa" na přípravu kávy

Legendární aparát na přípravu překapávané kávy, který vymyslel doktor Peter Schlumbohm v roce 1940. V zásadě jde o upravenou Erlenmayerovu nádobu z borosilikátového skla, která má tvar přesýpacích hodin a bývá doplněna bambusovým kroužkem přiléhajícím k zůženému hrdlu. Díky své designové dokonalosti si Chemex rychle získal oblibu po celém světě.

K samotné speciální konvici potřebujeme ještě skládané papírové filtry. Na přípravu 500 ml kávy použijeme cca 50 g kávy. Přeléváme pomalu krouživým pohybem vodou.


Vacuum pot

cena zařízení: 2000  Kč

Novinka, která na pohled vypadá jako alchymie. Přestože první prototypy pocházejí z Německa a Francie z počátku 19. století, u nás je to věc vesměs neznámá. Máte-li rádi zážitkové rituály, je tato příprava právě pro vás.

Princip je podobný jako u moka konvičky s tím rozdílem, že u vacuum potu na celý proces vidíte. Přístroj se skládá ze dvou skleněných nádob, mezi kterými je filtr. Do spodní nádoby nalijeme vodu, do horní nádoby přijde mletá káva. Pod baňku postavíme kahan a když se voda začne vařit, prochází přes filtr do horní nádoby, kde se spojí s kávou. Jakmile všechna voda projde nahoru, odstavíme zařízení z ohně a hotová káva se nám začne přes filtr vracet zpět do baňky.

Potřebujete 17 g namleté kávy, 200 g vody. Extrakce se doporučuje na 1 min.


Vietnamský „phin“ filtr (náš tip)

cena zařízení: 100 Kč

Vietnamský "phin" filtr

Vietnamský překapávač je jednoduchý a levný přístroj na přípravu kávy, která se většinou připravuje jako extrémně silná, sladká a ledová.

Do skleničky si připravíme bohatou (1 cm) vrstvu kondenzovaného mléka a led. Na skleničku postavíme kávovar, který přibližně do jedné poloviny naplníme kávou (Vietnamci používají běžně i 8 kávových lžiček), středně silně přimáčkneme pěchovací pokličkou a dolijeme horkou vodou. Přiklopíme vrchní pokličkou a přibližne 2-4 minuty počkáme, než káva proteče.

Ledová slazená káva přinese obzvlášť v letních horkých měsících dokonalou vzpruhu. Káva se mele velmi na hrubo, ideální je použít vietnamskou robustu.

Otestujte své znalosti

Máte pocit, že o kávě víte opravdu hodně? Všechny způsoby přípravy kávy už jste znali? Zkuste náš test, který odhalí, jestli jste opravdový znalec kávy!

autoři: pta , PRO
Spustit audio

Související