Češi se proti pneumokoku očkují minimálně, mnozí mají přitom nárok na vakcínu zdarma

2. březen 2018

Pneumokoky ohrožují nejen děti, ale i seniory. Lidé nad 65 let mají možnost svého lékaře požádat o bezplatné očkování proti pneumokokové infekci. Tato onemocnění nezřídka končí i smrtí.

Pneumokoková onemocnění způsobuje bakterie Streptococcus pneumoniae. Nejčastěji jde o zánět průdušek, zápal plic, zánět obličejových dutin a středního ucha. V některých případech můžeme mluvit o otravě krve. V České republice je proočkovanost proti pneumokokům obecně velmi nízká.  S rostoucím věkem přitom roste riziko nákazy, které je zvláště u osob starších 65 let častým původcem bakteriálního zápalu plic. Účinným řešením je podle odborníků, klást vyšší důraz na prevenci a informovanost.

„Stále jsem velmi překvapena a zaskočena, že lidé nemají přehled o základních vakcínách a ani nevědí, které z nich jim zdravotní pojišťovny proplatí a které nikoliv. Z osobních pohovorů také vychází najevo, že často pacienti podléhají neoficiálním informacím, které budí někdy i strach,“ přiznává lékařka Alena Židlická z poradny očkování a infekčního oddělení  pardubické nemocnice.

Očkování, vakcína, ordinace

Pro koho je vakcína zdarma?

Zažádat si o informace a vakcínu zcela zdarma mohou senioři u svého praktického lékaře. Věk nad 65 let však není jediným způsobem, jak získat vakcínu zdarma.  Zdravotní pojišťovny injekci proti pneumokokům hradí i lidem s cukrovkou, dializovaným, nebo kardiakům.

„Vakcína se aplikuje do ramene a její účinnost je garantována minimálně na deset let. Komplikace se objeví jen výjimečně. Do tří dnů může přijít horečka, únava, nebo se v podpaždí zvětší uzlina. Jde o přirozenou reakci těla, které s tím chvíli bojuje, ale vše rychle odezní,“ uklidňuje Alena Židlická.

Rizikové skupiny u dospělých

  • lidé nad 60 let
  • kuřáci
  • pacienti s odoperovanou slezinou
  • dlouhodobě ležící pacienti
  • diabetici
  • kardiaci
  • astmatici
  • alkoholici
autor: Věra Říhová
Spustit audio