Češi si rádi půjčují u lichvářů a pak bojují s dluhy

11. prosinec 2015

České domácnosti dluží téměř 280 miliard korun. Strmě stoupá počet exekucí, které se bohužel nevyhýbají ani lidem před důchodem. Zvláště teď v období Vánoc saháme nejvíc po půjčkách. Jak si půjčit bezpečně? Co dělat když se nám nedaří řádně splácet? O tom všem mluvil v Radioporadně Zdeněk Soudný, tiskový mluvčí projektu Navigátor bezpečného úvěru.

„Češi jsou nepoučitelní. Neustále si půjčují u lichvářů," povzdechl si Zdeněk Soudný. Projekt Navigátor bezpečného úvěru vznikl před pěti lety. Jeho cílem je na jedné straně prověřovat společnosti, které půjčují peníze. A na straně druhé evidovat notorické neplatiče. Snaží se tak varovat obě strany před neseriózním přístupem.
„Naším posláním je pomoct spotřebitelům, pokud už půjčku potřebují, vybrat si správného poskytovatele," vysvětluje Zdeněk Soudný.

Jak nenaletět lichvářům

Potřebujete si půjčit peníze? Vsaďte na solidní firmu. Najdete ji buď na seznamu zmíněného projektu, nebo si ji podle několika kritérií můžete ohodnotit sami. Obecně se dá říct, že sázka na jistotu jsou banky a velké společnosti. „Nikdy si nepůjčujte na ulici. V současné době úvěr nabízí padesát tisíc firem. A to se bavíme jenom o těch, kdo svou živnost nahlásili. Dále jsou tu stovky těch, kteří podnikají na černo," varuje Zdeněk Soudný.

Než něco podepíšete, dobře si pročtěte smlouvu. Měla by být o jedné až dvou stránkách, srozumitelná, dobře čitelná. Před podepsáním ji vezměte domů a v klidu prostudujte. „Drobné písmo, spousta stran a odkazy na jiné dokument jsou signálem, že to s vámi někdo nemyslí dobře," uvádí Zdeněk Soudný.

Důležité je také dobře počítat kolik si půjčujete a o kolik ve finále přeplatíte. Je opravdu ve vašich silách úvěr splácet bez problémů? „Když vám solidní společnost nechce půjčit peníze, ví, proč to dělá. Zkuste přehodnotit svůj postoj a uvědomte si, zda úvěr skutečně potřebujete. Přeceňovat své možnosti se nevyplácí," zdůrazňuje Zdeněk Soudný. Češi mají ve zvyku si říct, že když jim nepůjčila například banka, že je hloupá ona a na tento popud zamíří k lichvářům. Takový krok může mít nedozírné následky.

Nedokážete splácet? Řešte to okamžitě!

Bezpečný poskytovatel vám půjčuje s tím, že mu ty peníze vrátíte. Lichvář doufá, že budete mít problémy se splácením a on si tak vydělá na sankcích a vysokých úrocích. Máte problém zaplatit v řádném termínu? Rozhodně nic neodkládejte a ihned zajděte za tím, kdo vám půjčil. „Domluvte se na snížení splátek i za cenu prodloužení doby splatnosti. Nebo na nastavení úvěru úvěr za jiných podmínek. Pokud máte víc úvěrů, zkuste je sloučit do jednoho," radí Zdeněk Soudný. Zodpovědná firma má sama zájem na to, abyste nakonec všechno splatili. Může vám nabídnout na nějakou dobu i přerušení splátek, abyste se mohli finančně nadechnout a nerostly vám úroky z prodlení či další sankční podmínky.

Když vám dluhy přerostou přes hlavu…

Nejste schopní splácet vůbec a kolotoč dluhů se nedá zastavit? Využijte pomoc bezplatných poraden pro finanční tíseň. Pomohou vám s oddlužením nebo osobním bankrotem. I tady platí, že rychlost řešení je důležitá. „Uvědomte si, že dluh vám nezmizí. Naopak s každým dnem prodlení jeho výše narůstá," uvádí Zdeněk Soudný.

Pozor na soukromé oddlužovací společnosti! Také v této oblasti se pohybuje řada podvodníků. Slibují, že pomohou s oddlužením za poplatek. „Vy si potom myslíte, že zaplatíte deset tisíc a jste bez dluhů. To je omyl. V lepším případě vám pomohou naplánovat nějaký procesem oddlužení. To ale můžete udělat zdarma v občanských poradnách," říká Zdeněk Soudný.

Seriózní oddlužovací společnost vám předloží několik způsobů, jak vyřešit svůj finanční problém. Nevezme si žádný poplatek předem za vyřízení. Za své služby si nechá symbolicky zaplatit, až se vám podaří něco uspořit. Částka by vás neměla nijak zatížit.

Pozor na zprostředkovatele úvěru

Nabízí, že vám seženou úvěr a všechno vyřídí za vás. To sice reálně udělají, ale nedělejte si iluze, že přitom budou myslet na vaši bezpečnost. Především jim jde o byznys. „Je to vaše zodpovědnost. Nespoléhejte na to, že za vás bude někdo opatrný. Vždy si ověřte, od koho si ve skutečnosti půjčujete," říká Zdeněk Soudný. Zprostředkovatel přinese výhodnou nabídku, která se vám líbí. Splátky jsou nízké. Ovšem sankce z prodlení zaplacení naopak nehorázně vysoké.

Nebezpečné mikropůjčky

Hitem se staly půjčky pod pět tisíc korun. Nevztahuje se na ně zákon o spotřebitelském úvěru. Společnosti, které je poskytují, nezkoumají, jestli jste si už někde půjčili ani, zda jste schopní splácet. „Mnoho lidí si tak půjčí u více firem a v součtu potom dosáhnou na víc peněz, než na které by dosáhli v běžném úvěru," uvádí Zdeněk Soudný.

Například si půjčíte 4999,- Kč a v sankčních podmínkách máte, že pokud to do měsíce nesplatíte, částka se zdvojnásobí. Náhle máte dluh deset tisíc korun. K tomu přičtěte sankce a jste na dvaceti tisících ani nevíte jak. Když se to navíc stane u dvou tří poskytovatelů současně, jsou už dluhy opravdu vysoké.

V rámci projektu Navigátor bezpečného úvěru se prováděla analýza poskytovatelů takových půjček na trhu. Zjistilo se, že pouze pět společností je opravdu bezpečných.

autor: PRO
Spustit audio