Česko rozzáří ohně. Dejte o sobě hasičům vědět předem

30. duben 2019 10:10

Jako každý rok se dnes na mnoha místech Pardubického kraje rozhoří stovky ohňů. Poslední dubnový, neboli filipojakubský večer patří pálení čarodějnic. A i když teď trochu zapršelo, vždycky je nutné při rozdělávání ohně v přírodě dodržovat několik pravidel.

Už výběr místa je velmi důležitý. Je zakázané rozdělávat oheň ve vysoké trávě nebo v lese nebo nechat ohniště bez dozoru. Místo pro založení vatry by mělo být nejmíň 50 metrů od okraje lesa, pokud je v blízkosti stoh, tak o dalších 50 metrů dál. Než dřevo zapálíte, zkontrolujte, jakým směrem fouká vítr a jestli máte připravenou vodu na uhašení. Ohniště můžete opustit až poté, co se přesvědčíte, že je dokonale uhašené vodou nebo třeba hlínou, protože i doutnající kusy dřeva a žhavé uhlíky můžou způsobit požár.

„Pořadatel by měl zajistit, aby do ohně nebyly odhazovány nebezpečné látky, spreje i barvy v plechovkách, které by vlivem vysokých teplot mohly zapříčinit rozšíření ohně a následně i zranění přihlížejících osob. Rodiče by si při pálení čarodějnic měli podstatně více všímat svých dětí, aby nedošlo k popálení, případně aby od jejich hry nedošlo k požáru suché trávy a křovin v okolí,“ shrnula další opatření mluvčí hasičského záchranného sboru PK Vendula Horáková.

Ohlaste se hasičům

Hasiči doporučují organizátorům, aby o plánovaných akcích dali vědět. Stačí zatelefonovat na krajský dispečink Hasičského záchranného sboru (tel: 950 570 110), nahlásit pálení v on-line formuláři, případně dát vědět sboru dobrovolných hasičů přímo v obci. Stačí nahlásit místo a čas pálení ohně, kontakt na nějakou odpovědnou osobu, případně říct hasičům, jestli jsou nějak zajištěná protipožární opatření. Díky takovému ohlášení budou jednak hasiči v případě problémů hned vědět, kam vyjet a navíc se tím omezí zbytečné výjezdy k domnělým požárům, protože právě v době čarodějnic obvykle narůstá počet planých poplachů. 

Tipy, kam na čarodějnice:

  • V Přelouči mají lidé sraz před Gymnáziem s lampiony a na rej čarodějnic pod parkem tak půjdou ve společném průvodu za doprovodu dechovky.
  • Čarodějnický oheň bude i v Cakli u Ústí nad Orlicí, ve Vysokém Mýtě na hasičském stadionu na Drábech.
  • Slatiňanští junáci a sokolové pořádají tradiční akci za Sokolovnou, kde zároveň budou pro děti od 17:00 do 19:00 připravené hry a disciplíny.
  • V Lázních Bohdaneč vsadili na jistotu a ohniště pro čarodějnice budou mít hned u hasičské zbrojnice.
Spustit audio

Související