Český červený kříž povolal zálohy. Chystá se na možné zhoršení epidemické situace

9. prosinec 2021

Chcete pomáhat, přihlaste se do záloh. S takovou výzvou tentokrát nepřišla armáda, ale Český červený kříž. Spolek se připravuje na to, že by se epidemická situace mohla znovu zhoršit. Buduje proto dobrovolnické zálohy, které by mohly okamžitě nastoupit, kde bude potřeba. Jedno z center vzniká také v Chrudimi.

Český červený kříž chce být připravený na nejhorší možný scénář. Tedy že by se epidemická situace dál zhrošovala a personál v některých nemocnicích nebo třeba domovech seniorů přestane stíhat. Jde o preventivní krok, spolek už chce mít vyškolené a zaregistrované dobrovolníky, kteří by byli schopní okamžitě nastoupit a začít pomáhat. To je hlavní myšlenka celého systému dobrovolnických záloh.

Čtěte také

Dobrovolníky čeká kurz základů ošetřovatelství. Je to jednodenní seminář, kde se učí používat ochranné pomůcky, komunikovat s pacientem, postupy jak manipulovat s lůžkem, jak správně podávat stravu nebo provádět hygienu.

Nikdo nečeká, že dobrovolníci nahradí profesionální zdravotníky. Ale pokud by se skutečně stalo, že někde budou chybět lidé, můžou personálu pomoct tím, že některé úkoly převezmou, jak vysvětluje vedoucí chrudimské pobočky červeného kříže Vratislav Příhoda. „Ten dobrovolník může pomoci s péčí na lůžku, s obosní hygienou a s dalšími činnostmi.“

Pomoci může každý

Kurzy už se nabízejí třeba v Praze, Havlíčkově Brodě nebo právě v Chrudimi. Na stránkách červeného kříže je odkaz na web, kde se můžou zájemci do záloh registrovat. A může to být opravdu kdokoli, i ten, kdo se třeba na službu v nemocnici nebo sociálním zařízení necítí. Hodí se třeba i řidiči pro mobilní očkovací týmy, nebo lidé, kteří budou pomáhat s koordinací dalších dobrovolníků.

Spustit audio

Související