Nemocnice opět povolaly vojáky. V Pardubickém kraji jich pomáhá 15

25. listopad 2021 07:36

Často byli na zahraničních misích ve válečných zónách, teď pomáhají zdravotníkům na covidových odděleních. Vojáci Armády České republiky nastoupili na žádost vedení krajských nemocnic do služby tento týden. Pomáhají ve Svitavách, Pardubicích a od dneška i v Chrudimi.

„Naším úkolem je pomáhat zdravotnímu personálu. To může být třeba převoz a transport pacientů, zdravotnického materiálu, pomoc při stravování, hygieně,“ vyjmenovává rotný Pavel Veselka ze 14. pluku logistické podpory. Mluvíme spolu ve vestibulu neurologické kliniky v pardubické nemocnici. Kousek od nás jsou dveře vedoucí na jednotku intenzivní péče, kde leží pacienti s těžkým průběhem covidu-19. Právě tam Pavel Veselka pracuje.

Fyzická síla navíc

„Nahrazujeme tím fyzickou sílu, poněvadž ženský už jsou opravdu vyčerpaný a unavený. Na ně budu jenom pět chválu, protože jsou neskutečný – vstřícný, hodný, ochotný a neúnavný.“

Vojáci z Chrudimi vypomáhají i ve Sloupnici

Pavel Veselka pomáhá na covidových odděleních opakovaně. Když nemocnice požádaly armádu o pomoc, přihlásil se dobrovolně. „My se hlásíme dobrovolně, protože to je potřeba. Děláme to rádi. Ten lékařský personál si zaslouží opravdu velkou úctu a pokoru, ten je vyčerpanej. My jsme vždycky jenom na daný čas, takže pro nás to není tak náročný jako pro ně,“ dodává Pavel Veselka.

Vojáci jsou v jednotlivých nemocnicích umístění vždy na dva týdny, říká Karolína Fýrdová z tiskového oddělení krajských nemocnic. „V tuto chvíli jsme domluveni na výpomoc do začátku prosince, ale je možné, že vzhledem k vývoji situace budeme žádat o prodloužení.“

Od začátku tohoto týdne už nastoupilo do nemocnic Pardubického kraje celkem 15 vojáků. Od pondělí šest do nemocnice v Pardubicích, od úterý čtyři ve Svitavách a od čtvrtka pět v Chrudimi.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související