V Chrudimi i ve Svitavách budou mít školáci kvůli epidemické situaci delší vánoční prázdniny

8. prosinec 2021 11:15

Některé školy v Pardubickém kraji letos dětem prodlouží vánoční prázdniny o tři dny, vyhlásí ředitelská volna. Mnozí žáci tak budou mít prázdniny už od 20. prosince. Školy tímto způsobem reagují na zhoršenou epidemickou situaci a omezování výuky kvůli izolacím nebo karanténám dětí i kantorů.

Třeba v Chrudimi, ředitelské volno nadělily žákům všechny tamní základní školy. A taky polovina základek ve Svitavách. Dětem tak zkrátí výuku o tři dny a místo 23. jim ty vánoční prázdniny začnou 20. prosince.

Ředitel chrudimské Základní školy Školní náměstí Martin Vykydal řekl, že ho k vyhlášení ředitelského volna přiměla stávající epidemická situace ve škole, která podle něj není příznivá, v karanténě jsou tři třídy, nemocní jsou i zaměstnanci.             

„Čekal jsem na to, jestli se vláda umíní dát ty tři dny, nebo ne. Osobně si myslím, že tři dny už školu nepoloží. Horko těžko dáváme dohromady stabilní rozvrh tak, abychom mohli poskytovat kvalitní vzdělání, a myslím si, že ty tři dny pomůžou jak dětem, tak i personálu, dát se trochu dohromady,“ dodal Vykydal.

Kde budou děti chodit dál

Některé školy naopak prodlužení vánočních prázdnin nechystají, nebo aspoň zatím. Vánoční prázdniny školákům zatím neplánuje prodloužit žádná z pardubických základních škol. Podle magistrátu se ředitelé shodli, že hodiny odučí až do 22. prosince. Mimo jiné proto, aby děti mohly být co nejdéle na prezenční případně hybridní výuce.

Bez delších prázdnin se budou muset obejít i žáci z orlickoústeckých základek. Ředitel jedné z nich Pavel Svatoš řekl, že epidemická situace se u nich nehorší a dodal, že nechtějí rodičům komplikovat život hlídáním, hlavně těm, kteří zvládají epidemii v tzv. první lini, třeba zdravotníkům.

Střední školy nezavřou       

Většina středních škol studentům volno navíc nedá, a pokud ano, tak v maximálně jednotkách případů. Epidemická situace ve středním školství se totiž výrazněji nehorší, podle některých ředitelů spíš stagnuje a škola od školy se liší. Přispívá k tomu i větší proočkovanost studentů a taky učitelů, v případně personálu je někde i stoprocentní.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související