Cestování a sport mají rande v pardubickém Ideonu. Startuje RegionPropag 2016

17. březen 2016

Jak se zabavit ve volném čase? Odpověď na tuto otázku můžete najít v pátek a v sobotu na výstavě RegionPropag 2016. Prohlédnete si nabídku cestovních kanceláří, hotelů, dopravců, lázní, jednotlivých regionů, ale i turistických atrakcí a informačních center.

Význam cestovního ruchu stále stoupá. S cestováním úzce souvisí sport, a proto se organizátoři rozhodli k této výstavě připojit výstavu Sport a adrenalin 2016 s doprovodným programem. Lidé se dozvědí víc o Olympijském parku Pardubice 2016, mohou si nechat podepsat Davida Pabišku, účastníka Rallye Dakar, nebo se podívat na některé vítězné outdoorové filmy z Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu.

Perníkový Boulder

Svůj prostor dostane na akci taky bouldering. „Leze se nad matracemi, padá se do nich. Moc se snažíme vystoupit z takového dogmatu, že lezení je čistě adrenalinový sport. Je to sport zábavný, relativně bezpečný. Hrozí maximálně pád na hlavu, ale to spíš z nepozornosti. Člověk neporáží ostatní lidi, jenom sám sebe,“ přibližuje organizátor Perníkového Boulderu Jan Zozulák.

Sport indoor, stěna, lezení, boulder

Na pátek připravil se svými kolegy volné lezení. „Zájemcům nabídneme lezecké boty. Budou tam stát instruktoři. Daný sport se tedy dá vyzkoušet. Nachystáme těžkou i lehkou trasu. V sobotu pořádáme závody v boulderingu. Když už máme stěnu postavenou, tak v neděli mimo veletrh pořádáme závod pro děti.“

Soupeření se sebou

Zozulák se k lezení dostal asi až v osmnácti letech. „Dřív jsem dělal sporty, ve kterých jsem individuálně s někým soupeřil. Už jsem neměl motivaci porážet ostatní lidi. Najednou jsem přišel na to, že se dá někde samovolně hýbat na skále. Dám tomu maximum a nemusím se s nikým srovnávat. Když jsem začínal, říkal jsem si, že nikdy nebudu jezdit na soutěže. Ale začalo se mi dařit. Bavilo mě to a začal jsem na ty lezecké soutěže jezdit."

Čtěte také

Lezení se systematicky trénuje. Dál se postupuje čistě tréninkem. Podle Zozuláka obliba boulderingu stoupá. „Souvisí to asi s tím, že se u nás postavila spousta nových lezeckých stěn. Jde o takovou hravou gymnastiku, kde se hodně zapojuje celé tělo. Měl by to být jeden z největších individuálních sportů vůbec."

Bratr florbalisty Martina Zozuláka Jan říká, že lezení je o svobodě a o radosti z pohybu. „Třeba taková chůze naboso je taky o svobodě a o té radosti. V Pardubicích ji budeme propagovat. Osobně chodím v botách, které jsou na principu bosé chůze. Postupně se začínám pohybovat vyloženě naboso.“

autor: MAL
Spustit audio