Chcete přestat kouřit? Máte tři pokusy

31. červenec 2020

Že kouření škodí zdraví, ví každý, včetně kuřáků. Mnozí z nich ale s cigaretami i přesto nedokáží skončit. Podle lékařů se až 80 procent kuřáků snaží se zlozvykem přestat, ale bez odborné pomoci se to většině z nich nepodaří ani během několika pokusů.

Je ale vůbec dobré, aby silný kuřák přestal kouřit ze dne na den? „Ono to nikdy není úplně ze dne na den. Většina lidí o tom nějakou dobu přemýšlí. Také u nás v poradně věnujeme nějaký část přípravě, bavíme se o životním stylu, o zálibách, sociálním prostředí a den D si každý kuřák volí sám. Radíme, co udělat před tím, co udělat po tom, zda užívat nějaké léky.  Ty se dají užívat třeba týden dopředu a tím odpadá stres, jaké to bude, až cigarety odložím. Odvykat dnes kouřit je mnohem snadnější než to bylo před deseti, patnácti lety,“ vysvětluje Jana Nedbalová z Centra léčby závislosti na tabáku.

V první řadě je ale potřeba chtít. Motivace je stěžejní a bez ní to nejde. „Je fajn, když si člověk dokáže cigarety odepřít, i když je všechny nedokouřil, když je dokáže třeba rozdupat, nebo se jich nějak demonstrativně zbavit, ale rozhodně ne bez přípravy,“ radí Jana Nedbalová.

Když přistihnete děti

„Jsem spíše příznivcem toho vysvětlovat, promluvit si o tom, jak je těžké přestat kouřit, že nikotin je velmi silná návyková látka. Rozdíl oproti nelegálním drogám je ten, že její účinky jsou na první pohled nepatrné. Ale to nic neubírá na její návykovosti.“ Kromě nikotinu do sebe člověk s kouřením dostává asi 4000 škodlivých látek: „Říká se, že to co najdete v chemické laboratoři, to najdete i v cigaretách.“

Elektronické cigarety

„Rozhodně nejsou neškodné. Jsou nebezpečné hlavně z hlediska nikotinové závislosti a jejího zvyšování. Tabákoví výrobci dnes používají takové techniky, které zvyšují vstřebatelnost nikotinu i z jediné dávky inhalace, tak aby se účinek dostavil co nejdřív a zážitek byl co nejvyšší. Tím si zajistí trvalé odběratele a také trvalé i zisky,“ říká Jana Nedbalová.

Neškodná není ani vodní dýmka. Spíš naopak. „Ta je opět na bázi spalování, takže tam dochází k produkci oxidu uhelnatého a při té seanci tak člověk nekouří pět minut, ale je to třeba půlhodina, hodina. A za tu dobu se dostane do organismu tolik škodlivých látek jako ze sta cigaret,“ zcela zcestná je také představa, že voda kouř pročistí: „Voda naopak kouř ochlazuje, což znamená, že ho vdechnete ještě hlouběji do dýchacích cest a tím je může více poškodit.“

Léčbu hradí pojišťovna

„Léčba je hrazená částečně ze zdravotního pojištění, které má každý občan naší republiky. Jde o osm návštěv za rok a třikrát za život. Takže tři vážné pokusy můžou kuřáci využít v rámci zdravotního pojištění. Při návštěvě u nás si pak připlácí symbolický poplatek 250 korun,“ odpovídá Jana Nedbalová na otázku, kolik odvykání kouření stojí. Částečně hrazené jsou také léky.

Máte vyhráno?

Bývalým kuřákem se stává člověk, který si nezapálí aspoň rok. A to se díky moderním technikám odvykání daří stále většímu počtu lidí. „Krátkodobá úspěšnost je velmi vysoká, my ji v poradně máme kolem 80 procent, ale pokud se budeme bavit o té skutečné, roční úspěšnosti, tak se pohybujeme někde kolem 47 procent,“ uzavírá Jana Nedbalová.

Spustit audio

Související