Na odvykání kouření nemusíte být sami. Zkuste poradnu

3. červenec 2017

Jana Nedbalová a Johana Hušková z Centra léčby závislosti na tabáku Pardubické nemocnice mají napilno. Přestat kouřit není nikdy pozdě a odborníci vás vždycky navedou tou správnou cestou.

Zájem o přeměření oxidu uhelnatého ve vydechovaném vzduchu je překvapivě čím dál větší u školáků. Tabák hraje velkou roli i v ekologii, 600 milionů stromů je každoročně poraženo kvůli tabákové produkci.

„Od podzimu loňského roku se zájem klientů o centrum léčby pro závislé na tabáku zvýšil. Lidé od té doby, co věděli, že se blíží nový protikuřácký zákon, k nám začali více chodit. Jsme přístupní a otevření komukoliv, kdo se chce cokoliv dozvědět o vlivu kouření na zdraví, rodinným příslušníkům, ale i dětem. Nejmladší byla 13letá dívka a nejstaršímu klientovi bylo 82 let,“ uvádí z praxe Jana Nedbalová.

Jak poradenství funguje

Prvním krokem je chtít přestat kouřit. Až si budete jistí, že to tak chcete, objednáte se telefonem do poradny. „První návštěva zhruba trvá hodinu, někdy hodinu a čtvrt. Nepotřebujete žádné doporučení a co je prima, když si přinesete seznam léků, které pravidelně užíváte,“ doporučuje Johana Hušková.

Čtěte také

Na první návštěvě se řeší, jakou historii mají kuřáci za sebou, co pro ně cigareta znamená, kdy si cigaretu zapalují a proč se k ní pořád vrací. Specialisté se samozřejmě ptají, jaká je motivace přestat kouřit.

Někteří kuřáci odvykají v nelehkých podmínkách

Tito lidé potřebují od specialistů mnohem větší pozornost než by se zdálo. „Hodně se bavíme o životním stylu, o způsobu jak relaxovat a odpočívat. Je potřeba umět si vyhledat radosti a pozitivní věci v životě. Pokud člověk odvyká v období, které je ne úplně vyrovnané, tak má výchozí pozice mnohem těžší. Stejně na tom jsou i lidé, kteří užívají psychiatrické léky,“ doplňuje Jana Nedbalová. V těchto případech je třeba naplánovat více návštěv a podávat léky tlumící chuť na tabák.

Kdyby všichni kuřáci v Česku přestali kouřit, třetina onkologů by byla bez práce

Následkům kouření jsou nejvíce vystaveny plíce, druhý nejpostiženější je kardiovaskulární systém, čili hrozí předčasné infarkty myokardu a velké riziko cévních mozkových příhod. V neposlední řadě je to velká skupina onkologických onemocnění.

„Existují i přednášky, na kterých mluvíme o aspektech kouření, jaké to má důsledky na ekologii a životní prostředí. Mluvíme o globálních rizicích užívání tabáku a o historii. V neposlední řadě si návštěvníci mohou důsledky kouření prohlédnout na obrázcích. Ve vydechovaném vzduchu zájemcům změříme oxid uhelnatý, to nám ukáže, jak hluboce kuřák tabákový kouř inhaluje. Co je překvapivé, na základních školách se dává přeměřit čím dál víc dětí,“ upozorňuje Jana Nedbalová.

autor: RIH
Spustit audio