Chcete se trvale zbavit chloupků? Nečekejte. Na šediny je totiž i laser krátký

19. září 2023

Chlupaté nohy, podpaží nebo dokonce knírek, to byl u žen ještě před revolucí celkem běžný jev. Po otevření hranic se ale rychle začaly hledat možnosti, jak se ochlupení na nežádoucích místech zbavit. A lasery se ukázaly jako velmi účinné.

„V dnešní době už není problém dosáhnout trvalé epilace díky alexandritovému laseru, který je schopen pojmout i světlé chlupy. Ale pozor, na šediny je i tento vyspělý laser krátký. Podmínkou je alespoň nějaké množství pigmentu. Šediny už zbývá jedině vytrhat. Proto řešte epilaci dřív, než zešedivíte,“ radí MUDr. Lenka Šuglová z pardubické Kliniky rázové vlny. 

Z povrchu až do cibulky

Laser, který byl speciálně vyvinutý k trvalému odstraňování chlupů, je podle lékařky Šuglové na trhu už 23 let. „Tento typ laseru používá alexandritový krystal a generuje vlnovou délku 750 nanometrů, která je ideální, aby paprsek laseru doslova stekl po chloupku a dostal se do vlasové cibulky. Tam se navázal na melanin, což je barvivo, která máme v chloupcích. Cílem toho je, že chloupek vypadne,“ vysvětluje lékařka.

Ale pozor. Chloupky žijí v generacích, takže pokud jeden zlikvidujete, neznamená to, že máte vyhráno. „Laser působí na ty chloupky, které jsou v aktivní fázi růstu, a my je vidíme. Tyto aktivní chloupky se zlikvidují a potom je třeba vyčkat, až se zaktivuje další generace. Proto se epilace laserem musí několikrát opakovat, v průměru přibližně čtyřikrát, než ochlupení zcela zmizí,“ říká MUDr. Šuglová a potvrzuje, že zájem je nejen o trvalou epilaci chloupků v obličeji, ale i v podpaží a intimních partiích.

Laser dokáže částečně vyhladit vrásky a jizvy. Jakým způsobem to funguje? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.