Chcete srovnat tlak? Vyrobte si léčivou tinkturu ze jmelí, teď je správný čas

24. listopad 2017

Sezóna sběru léčivých rostlin sice skončila, ale můžeme jít na jmelí.

Pokud chceme tuto cizopasnou rostlinu použít k léčebným účelům, je potřeba ji sbírat ji právě v této době. Nejlépe od října do začátku prosince. V tuto dobu má největší léčivé účinky. Jmelí se nedoporučuje sbírat z topolů. Nejvíce ceněné je naopak jmelí, které roste na jabloních.   

 „Ale pozor, bílé bobulky jsou jedovaté. Ty musíme pečlivě otrhat. Další podmínkou je, používat jmelí pouze za studena. Můžeme ho rozdrtit v hmoždíři a užívat prášek nebo za studena macerovat a poté tekutinu vypít. Nebo si můžeme vyrobit tinkturu,“ říká pardubická bylinkářka Radka Svatošová.

Jmelí je opředeno mnoha pověrami a mýty

 Tinktura ze jmelí

Jmelí pokrájíme nejlépe keramickým nožem, zalijeme bílou lihovinou, která má minimálně 40 procent alkoholu a necháme vyluhovat v temnu na teplejším místě. Může tam stát několik týdnů. Potom slijeme a přecedíme přes vyvařenou utěrku nebo gázu a přidáme trochu medu. Tinktura je hotová. Používá se jako prostředek, který harmonizuje výši krevního tlaku, je součástí protirakovinných léků a ženám se doporučuje při neplodnosti nebo při přechodu.

 

Příprava bylinkového nápoje, to je pro mě obřad, říká bylinkářka Radka Svatošová

 

Nabízíme vám několik receptů, které stojí za to v adventním čase vyzkoušet. V receptech jsou bylinky a koření, které mají zahřívací účinky.

Nejde jen o to, že pijeme něco teplého, a proto se zahřejeme. Koření jako je skořice, zázvor nebo bylinky rozmarýn či hloh podporují krevní oběh a zahřívají celkově organismus samy o sobě.

Bylinky proti nachlazení i pro vánoční pohodu

Třezalka tečkovaná

Třezalka pomůže zklidnit nervy z předvánočních shonů, zeměžlučové kapky uklidní žaludek po svátečním hodování. Bylinky lépe ale pracují spolu, ve směsi. Poradíme vám dvě takové z dávného receptu babek kořenářek.

Svatojánská ořechovka našich babiček

15 zelených ořechů trhaných během Svatojánské noci, kousek celé skořice, 4 hřebíčky, 2 kuličky jalovce, 1 litr vodky, půl litru vody a půl kilogramu cukru (můžeme použít i med)

Ještě zelené vlašské ořechy omyjeme, pokrájíme a vložíme do třílitrové lahve od okurek. Poté přidáme všechny ostatní ingredience mimo cukru a vody. Lahev pečlivě uzavřeme a necháme na teplém místě šest týdnů odpočívat.

Poté voňavý alkoholický macerát scedíme, zalijeme hustým cukerným roztokem a necháme ještě měsíc odpočívat. Ořechovka je nejen dobrá, ale také zdravá. Zelené ořechy totiž mají výrazné antibakteriální a protizánětlivé účinky.

Víno pro seniory

Bylinková poradna – od skořice až po dobromysl

Kouzelné bylinky

Skořice, hřebíček nebo kardamom. To je koření, které vánočně provoní naši domácnost a zahřeje na těle i na duši. Jsou ale byliny, které si můžeme vlastnoručně vypěstovat na zahradě, nasušit si je a udělat si z nich čaj.

Smícháme stejné díly natě yzopu, rozmarýnu a květu hlohu. Bylinami naplníme sklenici asi do jedné třetiny objemu. Přidáme úměrně k množství trochu sušených rozinek, několik hřebíčků a kousek celé skořice. Doplníme červeným vínem a necháme dva až tři týdny macerovat, občas protřepeme. Scedíme, dochutíme medem a pijeme po stopičce dvakrát až třikrát denně jako posilující prostředek.   

Jednoduchý čaj ze skořápek ořechů

Skořápky ořechů, které nám zbyly po vyloupání jader do cukroví, necháme nějakou dobu macerovat ve vodě a potom povaříme, slijeme a osladíme medem. Čaj má ořechovou chuť a je léčivý. Ořechy jsou v něm krásně cítit.

vlašské ořechy, loupání ořechů
autor: jsl
Spustit audio