Klíčky, kořínky, zelené výhonky. To nejlepší pro naše tělo
Nenechme se v zimě ochudit o zdravou zeleninu. Zelené lístky si může vypěstovat doma každý. Stačí zasadit pár semínek do květináče se zeminou třeba za oknem v kuchyni. V módě jsou i tzv. nakličovací misky, kde se jednoduše nechají vyklíčit luštěniny a obilniny, které jsou tolik prospěšné pro naše zdraví.
„Mladá kapustička, která vzejde za pár dnů, to je dobrota. Stačí čtyři, pět lístků, které se dají sníst i se stopkou a s kořínkem, a jak si tělo bude libovat. Doporučuji nejen pažitku a řeřichu, ale i různé druhy zelených salátů. Za pár dní budou venku,“ doporučuje zahradník František Hlubocký a varuje před jedinou věcí. Pokud bude na sáčku se semínky napsáno mořeno nebo namořeno, není takto upravené semínko určeno k jídlu.
Čočka vyklíčí už za týden
V dnešní době jsou v módě tzv. nakličovací misky. Takovou misku si můžete jednoduše vyrobit i doma.
Stačí koupit si cedník s pokud možno rovným dnem z umělé hmoty. Cedník posadíme na misku nebo kastrůlek tak, aby voda vnikala do otvorů. Pak do cedníku nasypeme semínka a necháme na světle. Čočka vyklíčí do týdne, vhodný je i hrách, cizrna, pohanka nebo proso. Jen je třeba hlídat stálou vlhkost semínek. A pozor, nesmí plavat ve vodě. Luštěniny a obilniny ve svých klíčcích poskytují lidskému tělu to nejlepší, co ze sebe mohou vydat. Klíčky se dají jíst jen tak, přidávají se do salátů nebo si je můžete zkusit lehce opražit na pánvi.
Související
-
Jak se dostat do formy? Poloviční přílohy, více vlákniny a pohyb
Budu se více hýbat a začnu kvalitně jíst. To jsou asi nejčastější předsevzetí, se kterými někteří lidé vcházejí do nového roku. Ne každý ale vydrží.
-
Med patří nejen do čaje. Ladí i s kuřetem a rybou
Ve staré literatuře se hojně používají rčení, která med opěvují jako zdravou pochoutku. Některá z nich s chutí představil v Radioporadně pardubický včelař Evžen Báchor.
-
Proč je třtinový cukr tmavý? A je zdravější bílý, nebo hnědý?
Surový cukr před vyčištěním je vždy hnědý. Ať už ze třtiny, nebo řepného cukru. Ale pozor, hnědým surovým cukrem bychom si život sladit neměli.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka