Chemie mnoha tváří: náročná, strašidelná, ale s budoucností

30. březen 2015

Měli jste ve škole rádi chemii? Pokud ne, nejste zdaleka sami. Často ale záleží na učiteli, jestli daný předmět žákům otráví anebo v nich probudí nadšení. Příkladem dobrého přístupu může být Základní škola v Cerekvici nad Loučnou. Postupně se stala doslova líhní chemických talentů…

„Máme velmi dobrou paní učitelku chemie, která nás motivuje. I ti, co se předmětu báli, tak je nakonec začal bavit. Jde hodně o přístup a o vysvětlení, abychom pochopili podstatu. Mně se chemie líbila v podstatě od té doby, kdy jsem k ní přičichla. Chci se jí věnovat dál, možná na nějakém farmaceutickém odvětví. Určitě bych ráda studovala v Pardubicích,“ říká žačka z Cerekvice Lenka Storoženková.

„Takových studentů bychom potřebovali víc. Za fenoménem cerekvické školy v oblasti chemie vidím paní učitelku Víškovou. Dokládá, že když je nadšený pedagog, tak přemění ne úplně oblíbený předmět v takový, na který se děti těší,“ myslí si ředitel Střední průmyslové školy chemické Pardubice Jan Ptáček.

Zájem o školu zvyšuje i soutěž

Letos poosmé se koná soutěž Hledáme nejlepšího mladého chemika České republiky. „Je to propagace školy. Můžeme ukázat, že středoškolská chemie existuje a že se na ni dá navázat. Tímto způsobem si vlastně trochu pořizujeme žáky. Zájem o studium chemie z našeho pohledu stoupá a snad ještě stoupat bude. Chemie je přeci jen náročný obor na naučení všeho, ale taky kvůli tomu, že člověk nemůže moc dělat chyby. Řada věcí se nedá vrátit. Přesto si myslím, že chemii čekají světlé zítřky,“ odhaduje Ptáček.

Za vznikem soutěže podle Luboše Kopeckého ze Synthesie stála taky potřeba zpopularizovat chemické obory. „Už u dětí je důležité vyvolávat pocit určité lásky k chemii. Celá akce určitě nese výsledky. Po chemii je obrovský hlad, potřebujeme na ni najít pracovní sílu.“

Blíží se vrchol letošního ročníku

Slavnostní vyhlášení výsledků všech kategorií regionálního kola soutěže se odehraje v úterý (31. března) v ABC Klubu Na Olšinkách v Pardubicích. Akce bude pojatá jako zábavné odpoledne s přitažlivým programem. Nejlepší postoupí do celorepublikového finále. 11. června se potkají nejúspěšnější chemici z celého Česka v prostorách Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice. „Soutěž vznikla ve spolupráci s podniky, není to nápad školy nebo ministerstva. Za nápadem stojí lidé z průmyslu. Nečerpáme ani žádné dotace,“ vysvětluje Jan Ptáček z pardubické Střední průmyslové školy chemické.

Lenka Storoženková, Jan Ptáček a Luboš Kopecký
autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.