ČHMÚ otvírá dveře a slibuje mraky zábavy. Umí nejenom předpovídat počasí

22. březen 2023

Jak se dělá předpověď? I to zjistíte během sobotního dne otevřených dveří. Při něm ale chce Český hydrometeorologický ústav zároveň trochu bojovat s obecným dojmem, že jenom tohle má v popisu práce.

„Vracíme se po covidových opatřeních k tradičnímu březnovému termínu. Právě v březnu totiž slavíme Světový den vody a Světový meteorologický den. Ještě loni jsme Den otevřených dveří dělali v květnu, kdy bylo poměrně teplo a lidé spíš vyrazili do přírody. Letos čekáme ochlazení a přeháňky. Snad budeme mít slušnou návštěvnost,“ doufá ředitel pobočky ČHMÚ v Hradci Králové Roman Pozler.

Poznej oblaky

Podtitul letošního ročníku je stylový, protože v sobotu se nejspíš opravdu nedá čekat jasno. „Zájemci se dozvědí, jak vzniká déšť, bouřky a podobně. Ústav taky připravil fotografickou soutěž Pozoruhodná obloha. Lidé můžou do sobotní půlnoci zasílat až tři vlastní snímky. O vítězi rozhodne hlasování na sociálních sítích.“

Hradecká pobočka sídlí ve Svobodných Dvorech. „Třeba z Pardubic je nejlepší se napojit na dálnici a aniž byste vjížděli do města, najdete nás na výpadovce směrem na Náchod. Otevřeno bude od 9 do 14 hodin. Umístění pobočky je dané historicky. Dřív nebyly východní Čechy rozdělené na dva kraje. Proto od roku 1980 sídlíme v Hradci Králové a do naší působnosti spadá i Pardubický kraj. V sobotu se návštěvníci můžou podívat taky do našich profesionálních meteorologických stanic v Ústí nad Orlicí, Svratouchu a Peci pod Sněžkou,“ říká Pozler.

Projděte celý dům

Právě budova hydrometeorologů v Hradci Králové dobře ukazuje šíři jejich záběru. „Ve vestibulu získají lidé základní informace o ČHMÚ a naší pobočce. Zároveň je tam Oddělení kvality ovzduší, kde připravíme simulaci lokálního topeniště. V prvním patře sídlí Oddělení hydrologie s informacemi o povrchových i podzemních vodách, měření stavů a průtoků.

Prakticky ukážou, jak se měří hladina podzemní vody. Budeme měřit v mělkém vrtu na naší zahradě. V dalším patře najdeme Oddělení meteorologie a klimatologie, kde se zájemci dozvědí o extrémech anebo o tom, jaké bylo počasí, když se narodili. V nejvyšším patře pak máme Regionální předpovědní pracoviště,“ dodává Roman Pozler.

ČHMÚ taky v těchto dnech spustil novou webovou aplikaci Agropočasí. Ta má hlavně zemědělcům zjednodušit práci. Dokáže detailně předpovídat počasí pro jednotlivé katastry s přesností na kilometr čtvereční.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související