Chrudim by ráda natáhla terénní trasu pro cyklisty na Podhůře

9. květen 2015

V rekreačních lesích je od loňska v provozu skoro dvoukilometrový singletrekový okruh. V budoucnu má měřit až čtyřikrát tolik.

Lesy na Podhůře u Chrudimi jsou doslova protkané sítí stezek. Potkávají se tam chodci, jezdci na koních i cyklisté. A právě jim od loňska slouží skoro dva kilometry dlouhý singletrekový okruh.

Město by rádo trasu výrazně protáhlo. Plán ale komplikuje hned několik věcí.

Terénní trasa kousek od rozhledny Bára začala fungovat vloni a našla si svoje příznivce. Chrudim ale u necelé dva kilometry dlouhé ochutnávky skončit nechce. Ještě na letošní sezónu plánuje další novinky.

Čtěte také

„V letošním roce připravujeme otevření pumptreku. To je taková houpačka na trénování na tom ježdění na kole. K tomu připravujeme, že tam vybudujeme v tom našem cykloparku na Podhůře altánek pro cyklisty, aby se měli při špatném počasí, kde schovat, nebo si tam dát svačinu,“ říká vedoucí Městských lesů Chrudim Zdeněk Odvárka.

Rozhledna Bára II

To náročnější ale teprve přijde. V budoucnu by se cyklisté měli prohánět lesem až ke Slatiňanům a Rabštejnské Lhotě.

„Tomu říkáme Singltrek Hůra. Udělali bychom rádi kolem celého kopce na Podhůře singltrek, který bude dlouhý šest osm kilometrů. To ještě není přesně dané. Tam dneska připravujeme studii proveditelnosti. Kudy to půjde, jestli to půjde. Narazili jsme tam na zájmy ochrany přírody, takže hledáme kompromisy. To není to tak jednoduché. I na Podhůře jsou chránění živočichové, takže se trasa musí měnit. Je to o jednání s majitelem značné části Poodhůry, to znamená Lesy ČR,“ dodává Odvárka.

Dohoda je jedna podmínka. Další jsou peníze. Cyklookruh totiž bude stát několik milionů korun.

Čtěte také

autor: kop
Spustit audio

Související