Chrudimáky asi čeká dvojnásobná daň z nemovitosti

9. září 2011

Vedení Chrudimi navrhlo, aby se ve městě zvýšila daň z nemovitosti na dvojnásobek. Městu by to ročně přineslo navíc asi osm milionů korun. Cílem je zvýšit příjmy města, které se u ostatních daní rozdělovaných státem stále snižují.

"Hledáme příjmy do rozpočtu, abychom mohli opravovat silnice, chodníky a městský majetek. Stát nám neustále doporučuje, abychom prováděli regulaci na místní úrovni. Ta je možná jedině u daně z nemovitosti," uvedla vedoucí finančního odboru Hana Vránová.

Místní koeficient, který si může město zvolit a násobit jím základní sazbu daně, by se měl zvýšit na hodnotu dvě, maximum je pět. Zvýšení by se nedotklo daně ze zemědělské půdy, zahrad, luk a travnatých porostů. Návrh rady musí schválit zastupitelstvo města.

Chrudim zvýšení daně z nemovitosti dlouho odolávala, protože ji už od roku 2010 zdvojnásobilo opatření tehdejšího ministra financí Eduarda Janoty. "Nechtěli jsme lidi dál zatěžovat," uvedl.

V současnosti Chrudimi daň z nemovitosti ročně přinese kolem 12 milionů korun, navýšení by vyneslo dalších osm milionů korun.

Místní koeficient na hodnotu dvě v minulosti v regionu zvýšily například Pardubice. Vedení pardubického magistrátu letos zvažovalo, že ho v některých částech města opět o něco sníží, kvůli propadu daňových příjmů však bylo rozhodnutí zatím odloženo. Svitavy a Ústí nad Orlicí sice před lety vyšší koeficient také zavedly, od platnosti takzvaného Janotova balíčku ho ale zase snížily.

autor: PAP | zdroj: ČTK
Spustit audio