Chrudimští komunisté kritizují opravu střechy chrámu

25. únor 2015

Chrudimským komunistům se nelíbí, jak pokračuje oprava kostela Nanebevzetí Panny Marie. Ta začala už před několika lety a bude stát desítky milionů korun.

Zastupitelům města za KSČM vadí hlavně dvě věci, jak vypadá nová střecha kostela, a také to, jak Chrudim opravu památky dotuje ze svého rozpočtu.

První výhrada chrudimských komunistů směřuje k tomu, co je vidět na první pohled. Církev postupně nahrazuje staré měděné pláty taškami. Zastupitel Chrudimi za KSČM Jaroslav Moučka upozorňuje, že každá část střechy je jiná a že neladí ani sama se sebou, ani s okolními budovami.

„Na té části pultové byla volena měď ale až dodatečně. Na té části té hlavní konstrukce sedlové střechy je volena ta taška. To do sebe moc neladí. Když se dneska podíváte, tak to tluče vyloženě do očí,“ říká Moučka.


Kostel Nanebevzetí Panny Marie
Trojlodní gotický kostel z poloviny 14. století má románské základy a byl později upravován v novogotickém slohu.
Vnitřní rozměry hlavní lodi: délka: 39 metrů, šířka 13-15 metrů, výška 14 metrů.
Varhany z roku 1995 mají 45 rejstříků, tři manuály a cca 3 300 píšťal.

Opravy nejdůležitější památky ve městě začaly už před šesti lety. Církev tehdy nakoupila materiál, ale práce brzdí peníze. Farnost rekonstrukci dávkuje podle toho, jak získává dotace, vysvětluje chrudimský arciděkan Jiří Heblt.

„Jsme odkázáni rady na dotace ministerstva kultury, kraje a města Chrudim, které na opravu přispívají od roku 2009. Podle výše dotací vždycky na ten který rok se musí stavba etapizovat.“

Nová střecha zhruba deset milionů, oprava fasád dalších patnáct, takové jsou předběžné odhady na celkovou rekonstrukci kostela. Chrudim každý rok přispívá půl milionem korun. A to se Jaroslavu Moučkovi také nelíbí.

Čtěte také

Musí být předem jasné, jak peníze církev použije, říká chrudimský zastupitel za KSČM. „Bianko šek nemůže poskytovat, jako jsme to v minulosti udělali, že jsme už přímo do rozpočtu na opravu střechy kostela poskytli peníze, pak se dodatečně dělalo výběrové řízení, pak se dodatečně dělalo vyúčtování.“

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi

Věže kostela také letos v lednu poškodil silný vítr (Foto: Aleš Prokopec)

Kvůli výhradám si radnice zadala kontrolu čerpání dotací. Žádné chyby auditoři nenašli, tvrdí starosta Chrudimi Petr Řezníček z SNK-ED. „Interní audit na prošetření celé záležitosti, zda byly finanční prostředky z rozpočtu města použity správně, konstatoval, že tam neobjevil žádné pochybení, které by mělo znamenat nějaký problém.“

Letošní půlmilion je zatím zablokovaný v rezervách městského rozpočtu. O dotaci na pokračování oprav kostela budou chrudimští zastupitelé hlasovat v květnu.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi
autor: kop
Spustit audio