Chrudimští včelaří slaví. I přes nedostatek medu

16. červenec 2014

Navzdory slibnému začátku sezóny není mnoho medu. Podle předsedy chrudimských včelařů Marcela Gregora přitom ze začátku nepršelo, řepky nakvetly, ale další část snůškového období vypadá hůř. Po suchu přicházejí prudké deště, což medu nikdy nesvědčí.

Přesto mohou mít včelaři z Chrudimi důvod k radosti. Letos si připomínají 150. výročí založení svého spolku. Fungují jako nejstarší česká organizace včelařů na území Čech. Gregor to bere jako závazek a společně s ostatními chystá oslavy. Hlavní program by měl být mezi 17. a 19. říjnem.

K vrcholům oslav bude patřit jarmark

„Oslavy se skládají z několika částí. Běží celý rok. Od září do listopadu připravuje Regionální muzeum výstavu věnovanou historii spolku. Zapůjčíme některé archiválie a výstavu zajistíme po odborné stránce. Na Resselově náměstí bude 18. října včelařský jarmark. Tam bychom chtěli mít na ukázku živé včely, med, medová jídla,“ popisuje Gregor.

Spolek se podle Gregora nebojí o svou budoucnost: „Mezi dětmi existuje zájem o včelařství. Třeba my máme včelařský kroužek ve Slatiňanech. Dokonce jsme díky němu uspořádali i včelařské soutěže. Zhruba z poloviny dětí trvale vznikají včelaři. Důležité bývá vzdělání. Objem informací je veliký. Zájemci potřebují také materiál a štěstí na dobrou medovou sezónu.“

Kořeny chrudimských včelařů

A proč má vůbec právě Chrudim takto „staré“ včelaře? „Snažil jsem se po tom pátrat. Zjistil jsem, že už v roce 1861 vznikla výzva mezi učiteli. Ta vyústila v pravidelné setkávání. V roce 1864 se podávala žádost na ministerstvo obchodu a orby o schválení stanov a založení spolku,“ říká Gregor.

autor: MAL
Spustit audio