Chybí trenéři. Vesnické kluby musí další malé fotbalisty odmítat

18. duben 2024 06:10

Mají velké fotbalové hřiště a spoustu dětí, které na něm chtějí trénovat, ale není s kým. Taková je situace například v Dražkovicích, místní části Pardubic. Malí zájemci o vesnický fotbal se ale často nedostanou ani do okolních klubů, které další členy nepřijímají. Důvod je všude stejný, chybí trenéři.

Redaktorka Šárka Rusnáková se nejdřív vypravila na hřiště do Mikulovic u Pardubic, kde děti trénují jen díky několika dobrovolníkům v čele s trenérem Karlem Fendrichem. Zájem dětí je obrovský. „My máme víceméně obsazené všechny žákovské kategorie, což tady je U11, to jsou děti do 11 let, pak jsou tady U13, potom tady máme U15, ještě dorost, to jsou kluci do 19 let,“ říká Fendrich.

V Mikulovicích neberou

Dětí, které trénují při fotbalovém klubu v Mikulovicích je skoro 100 a jsou to nejen místní a z okolních vesnic, ale také městské děti z Pardubic, Chrudimi nebo Heřmanova Městce. Nové zájemce už ale musí odmítat, chybí trenéři.

„Poptáváme, ale většinou přijde odpověď, že na to nemají čas, někteří zase koukají na to, co za to dostanou,“ potvrdil Fendrich. Nedostatek lidí, kteří by věnovali zdarma svůj volný čas dětskému fotbalu, pociťuji také v nedalekých Nemošicích, místní části Pardubic. Desítka trenérů tam trénuje 140 dětí.

Na menším hřišti v Nemošicích trénují malí fotbalisté už od čtyř let

Jak podotýká jejich vedoucí Petr Rydval, těm nejmladším jsou 4 roky: „Na počet dětí je to jen tak tak, spíše se poohlížíme po variantě, že bychom založili farmu Nemošic někde na jiném hřišti, protože těch dětí je tady moc k tomu, co jim potřebujeme dát. Mám takovou myšlenku, že bychom se chtěli domluvit s Dražkovicemi.“

Dražkovice bez trenéra

V Dražkovicích se ale zatím nepodařilo najít nikoho, kdo by se dětem na hřišti chtěl věnovat. Nejde totiž jen o pravidelné tréninky, ale také množství zápasů. Například malým nemošickým fotbalistům se teď opravdu daří.

„My slavíme i úspěchy v přípravkových kategoriích, unikátně jsme třetí rok postoupili na finále mistrovství republiky, je to kategorie U8, U9. Před dvěma roky jsme byli s jednou kategorií, loňský rok už se dvěma. Letos opět se dvěma kategoriemi jsme postoupili do finále mezi 24 mužstev v republice a paradoxně asi jako nejmenší místo v republice jsme loni skončili 8. a 11. v republice,“ potvrzuje Rydval.

Když se nemošickému fotbalovému klubu nepovede domluvit v okolních vesnicích, uvažují o tom, že si postaví ještě jedno fotbalové hřiště. Stavět by mohli začít už příští rok.

Spustit audio

Související