Chybí učni. Ti, které máme, soutěží ve Vysokém Mýtě

17. září 2019
řemeslník - řemeslo - kovář - manuální práce

Třetí zářiový týden patří mladým řemeslníkům, kteří na náměstí Přemysla Otakara II. ve Vysokém Mýtě předvedou své dovednosti na soutěži učňů v řemeslných dovednostech Řemeslo/Skill 2019.

„Soutěž je zaměřena na propagaci něčeho, co je v naší republice bráno skoro jako ostuda studovat. My chceme ukázat, že to není pravda, že to, co ti chlapci vytváří, opravdu to něco stojí.  A dnes už to je vidět, řemeslníci chybí. Někdo učební obory kritizuje, pak jde přestavovat a zjistí, že řemeslníky potřebuje,“ vysvětluje poslání soutěže pořadatel Hynek Míka.

Letos se do Vysokého Mýta sjede 70 soutěžících, kteří poměří síly v pěti oborech. Zednické práce, truhláři, instalatéři, montéři suchých staveb a obkladači. Samotná soutěž má průběh jako na opravdové stavbě. „My jsme originální, protože nastoupí zedníci, kteří vytvoří výchozí pracoviště pro další obory. Ve středu nastoupí montéři suchých staveb a následují instalatéři, obkladači a tak dále. A co je důležité, že tam budou i naši nejvýznamnější výrobci a dodavatelé těchto komponentů,“ říká Hynek Míka.

Novinka pro nejmenší

Letošní novinkou je program jak pro mateřské školy, tak pro první i druhý stupeň základní školy. „Jsou tam s námi dvě organizace. Středisko volného času z Vysokého Mýta Mikádo a pak se tam prezentuje agentura Kutil Junior. Pro děti mají vymyšlené zajímavé programy z hlediska dovedností a možnosti vyzkoušet si materiály a učňovské obory.“

Řemeslníci došli

V současné době učňové absolutně nemají problém s uplatněním. „Stačí, když se vyhlásí, kolik zedníků školy vyprodukují ročně. Ta čísla jsou tristní. Do určité míry se tomu nedá divit. Názory na učňovské obory se mi nelíbí. Jasně, je to práce venku, na což už asi trochu odvykáme, ale je to velice zajímavá a důležitá práce pro společnost,“ zamýšlí se Hynek Míka.

Každoročně do Vysokého Mýta míří také odborníci, kteří jsou připraveni poradit zájemcům se stavbou, nebo rekonstrukcí domů a bytů. „Letos bychom se chtěli zaměřit na nové normy zateplení budov. Bude tam naše nejvýznamnější firma, která se zabývá zateplováním. Minimálně ve středu tam bude její zástupce, se kterým se zájemci můžou poradit o nových normách platných od orku 2020. Ale budou tam i zástupci firem, které vyrábí stavební materiál, zástupci z cechu montérů suché výstavby a tak dále.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.