Chytré geodetické stanice šetří u nehod čas. Policie místo zaměří rychleji a stačí jeden člověk

13. červenec 2023 11:14

Policisté v Pardubickém kraji zavádějí nové metody při vyšetřování dopravních nehod. Umožňují jim to supermoderní geodetické stanice, které podle nich zkracují dokumentování místa nehody o desítky minut a tím pádem také dobu, kdy musí být silnice z důvodu vyšetřování zavřená. Výhodou přístrojů je přesnost a rychlost měření a k jejich obsluze stačí jeden člověk místo dvou.

Geodetický přístroj je vybavený aktivním systémem vyhledáváním. To znamená, že optické oko stanice samo vyhledává místo, kam policista postaví tyč s odrazným hranolem. Data se hned přenášejí na obrazovku tabletu.

Policista tak okamžitě vidí, co měří a má lepší přehled. U starších verzí geodetických zaměřovačů tahle funkce chyběla, obsluhu navíc zajišťovali dva lidé, teď stačí jeden, říká chrudimský policista Petr Vlk: „Jedna osoba si to zapne, jedna osoba si to ovládá pouze na tabletu. Ta robotická stanice ho v celé době sleduje a hledá odrazný hranol.“

Geodetická stanice šetří čas a zkracuje délku nutných uzavírek po nehodách

Právě tahle schopnost nové geodetické stanice je klíčová a výrazně urychluje zaměřování stop nehody, říká ředitel krajské policie Jan Ptáček: „Tím dojde k zásadnímu zrychlení dokumentace místa události, například dopravní nehody, i k rychlejšímu obnovnení silničního provozu.“

Moderní robotické měřící stanice používají policisté v Chrudimi a Ústí nad Orlicí, další dvě teď poputují na oddělení do Svitav a Pardubic. Oba přístroje stály dohromady milion korun. Peníze na to uvolnil Pardubický kraj.

„Opravdu je potřeba dovybavit všechny územní odbory. Nehody jsou na denním pořádku. V létě je hodně stavebních uzávěr, když se k tomu přičtou ještě dopravní nehody, tak pro řidiče je to velmi obtěžující. My chceme přispět k tomu, aby plynulost silničního provozu byla maximální,“ říká hejtman Martin Netolický (3PK).

V prvním pololetí letošního roku řešili policisté v Pardubickém kraji 2000 nehod, to je zhruba stejně jako vloni za stejné období.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související