Čistý kyslík pro bystrý mozek a ledový vzduch na bolest. Nové metody, které mohou pomoct

21. duben 2016

Ale pozor. Sebelepší terapie vás nespasí, pokud nebudete mít dobré zdravotní návyky v běžném životě. Pokud se budete při práci nebo v hospodě hrbit, nemůžete počítat s tím, že vaše záda to zvládnou.

Důležité je sedět a chodit zpříma, alespoň občas si zacvičit, více se hýbat a pokud možno využít i masáže. Řekla nám hned v úvodu dopolední Radioporadny vedoucí fyzioterapeutka Lenka Faltysová z Léčebných Lázní Bohdaneč.Ptali jsme se i na novinky, které pomohou vylepšit zdravotní stav.

Kryoterapie – léčba ledovým vzduchem

První zmínky o kryoterapii jsou známé už ze Starého Egypta. U nás je to ale záležitost posledních pěti let. Existují speciální přístroje na kryoterapii.

„Je to vlastně taková krabice, ze které vede trubka jako od vysavače. Z té proudí vzduch kolem minus pětadvaceti až třiceti stupňů. Terapeut jezdí hadicí asi dva až pět centimetrů nad kůží klienta a chladný vzduch tak odvádí odpadní látky z povrchu kůže. Probíhá rychlejší hojení a celková regenerace organismu. Kryoterapie působí také proti bolesti.“ Vysvětluje Lenka Faltysová.

Kryoterapie se používá při poúrazových stavech, pohmožděninám, podvrtnutí, ale také revmatismu. Procedura trvá minutu až dvě, ty nejdelší terapie do deseti minut. Asi po pěti terapiích se projeví kýžený efekt.

Miroslav Bernad zůstal v kryokomoře čtvrt hodiny, je nejspíš světovým rekordmanem

Oxygenoterapie – léčba kyslíkem

Patří mezi novější terapie. Je to intenzivní vdechování čistého kyslíku, který se dostane až k buňce, a tu zregeneruje.

Klient sedí v pohodlném křesle, je oblečený a terapeut mu hadičkami zavede čistý kyslík do nosu. Tím, jak se organismus okysličuje, dochází k prokrvení celého organismu, zlepší se zásobování, nastartuje se imunitní systém, celý organismus se lépe regeneruje, dochází ke snížení stresu.

Jak se vyznat v nepřeberném množství novinek ve fyzioterapii

Podle zkušené fyzioterapeutky Lenky Faltysové nelze preferovat jen jednu metodu. Někdo je nadšený z Dornovy metody, jinému nepomáhá. Některé terapie jsou velmi těžké na pochopení klientů. Kdo z nás umí zapnout hluboké svaly? Každý by měl mít fyzioterapii šitou na míru.

To nejlepší na konec - masáž bylinnými měšci

Je to příjemná relaxace, kde se snoubí účinek masáže a bylinek. Bylinkové měšce jsou poměrně těžké vaky naplněné různými druhy bylin. Dají se přirovnat k razítkům, které se nahřejí a fyzioterapeut tělo vlastně „razítkuje.“ Ještě předtím ale tělo klienta natře olejem, například třezalkovým. „Po takové masáži jsou klouby a svaly uvolněné a člověk se cítí jako znovuzrozený. Masáž bylinnými měšci patří k jedné z nejpříjemnějších terapií.“ Uzavírá Lenka Faltysová.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.