Co se skrývá pod rouškou? Opary a oloupané rty, potvrzuje kožní lékařka

15. červen 2020

Dlouhodobé nošení roušky přispívá k vytváření různých kožních problémů. Podle kožní lékařky Ivy Žampachové ještě pořád přibývají lidé, kteří přicházejí s opary, popraskanými rty, různými papulkami, ale také s afty a záněty zubů. U atopiků a ekzematiků se tyto problémy násobí.

„Snažíme se tyto defekty řešit pomocí vitaminů, podáváme céčko, echinaceu, používáme i různé staré receptury a lektvary. Někomu pomůže propolis, dalšímu třezalkový olej. Ale každý člověk je jiný, musíme dát pozor, aby se nespustila další alergie,“ upřesňuje lékařka Žampachová a dodává, že se v době koronavirové ukázalo, jak se psychická stránka velmi rychle odrazí na kvalitě kůže.    

Glutathion – nový klíč k ochraně organismu

Antioxidant glutathion se používá v kapačkách už řadu let, ale v estetice je to podle MUDr. Žampachové novinka. Říká se mu také master nebo zlatý antioxidant.

„Glutathion se stal antioxidačním klíčem. Vede ke snížení pigmentových skvrn na těle, chrání organismus proti jiným infektům, pomáhá odbourávat řadu volných radikálů. Často ho teď kapeme našim klientům k posílení imunity v kombinaci s vitaminem C,“ potvrzuje doktorka Žampachová.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.