Co skrývá sáčkový zelený čaj? Zdravé antioxidanty, ale i škodlivé pesticidy!

26. leden 2015

Zelené čaje mají letitou tradici v Číně a Japonsku, kde jejich příprava, podávání i samotné pití plní především funkci společenskou. Zatímco pro čínské zelené čaje je typická lehce kouřová chuť získávaná během pražení nad ohněm, japonské čaje mívají chuť spíše svěží trávovou, někdy s rybími tóny.

U nás jde mnohdy hlavně o rychlé zalití sáčku s neznámým obsahem. S jakým? Na to nám v Radioporadně odpověděl šéfredaktor dTestu Daniel Pavlis. Test 17ti porcovaných zelených čajů ukázal mimo jiné na dva, které by pro vysoký obsah pesticidů ani neměly přijít na trh.

Zajímavosti o čaji

Nápoj, který se pije všude na světě v nejrůznějších podobách, se připravuje z listů rostliny Camellia sinensis. Česky se jmenuje čajovník čínský a jeho lístky se k nám dostávají nejčastěji v podobě pravého černého čaje z Číny, Srí lanky, Indie a Afriky.

Čajovníkové plantáže se na Srí Lance táhnou od obzoru k obzoru

Češi mají čaj rádi, i když někdy představuje spíše horký nápoj s cukrem a citrónovou šťávou. Taková úprava ale dokáže aromatické a chuťové vlastnosti původní suroviny úplně potlačit. Těmto zvyklostem trochu odpovídá i znění české vyhlášky, která ke kvalitě čaje říká pouze to, že „čajem se rozumí čaj, který je vyrobený z výhonků, listů, pupenů nebo jemných částí zdřevnatělých stonků čajovníku Camellia sinensis. Přitom rozdíl mezi čajem ze zdřevnatělých stonků a z pupenů je obrovský! Jak chuťový, tak cenový. Legislativa je v tomto ohledu značně benevolentní.

Pokud kupujete čaj sypaný na váhu, můžete si vybrat alespoň pohledem nebo po čichu a kvalitu svého nápoje tak předem ovlivnit. Pokud se však spokojíte s čajovými sáčky, je lepší velká kvalitativní očekávání nemít a spíše než pupeny a lístky čekat jemnou drť a větvičky.

Jak test zelený sáčkových čajů dopadl:

Většina zelených čajů chutnala dobře nebo uspokojivě, výjimkou byl Albert Quality Vyvážený zelený čaj, který si odnesl dostatečnou známku.

Vítěz testu

Celkovým vítězem testu se stal Zelený čaj porcovaný Naše bio z Billy, který nejvíce chutnal, prokázal dobrou antioxidační aktivitu a navíc neobsahoval žádná rezidua pesticidů.

Pesticidy do čaje nepatří!

Nejhůře v celkovém hodnocení dopadly Dukát Zelený čaj tradiční a Tesco Green Tea, u kterých dTest objevil prokazatelně nadlimitní množství pesticidu acetamipridu. Takové výrobky nemají podle současné legislativy v obchodní síti co dělat a na trh by se vůbec neměly dostat!

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.