Cyklisté si na parkování v pardubické cyklověži zvykli, pomohla jim sleva

1. duben 2019 15:00

Cyklověž před pardubickým vlakovým nádražím funguje už víc než rok a půl. Ze začátku ale zela prázdnotou.

Město stanovilo poplatek za její použití na 10 korun za den, jenže hned vedle je zastřešené stání pro 450 kol a je zadarmo, a tak cyklisté nechávali svá kola tam. Radnice proto přesně před rokem, 1. dubna, cenu v parkovací věži zlevnila na půlku a cestující s In kartou Českých drah neplatí nic.

Prázdná pardubická cyklověž láká cyklisty nižší cenou

Parkovací věž BIKETOWER u pardubického nádraží

Přestože jsou Pardubice doslova městem cyklistů, nová cyklověž u nádraží je prakticky prázdná. Radnice se teď rozhodla, že sníží poplatek za její užívání, pro majitele IN Karty Českých drah bude možná dokonce zadarmo.

„Efekt byl velmi výrazný, zatímco v březnu parkovalo za celý měsíc ve věži 290 kol, v dubnu už to bylo 800 a v květnu 1290, to znamená o tisíc kol víc než v březnu,“ říká ředitel Dopravního podniku města Pardubic Tomáš Pelikán.

Za celý loňský rok v cyklověži zaparkovalo 13 699 kol, kapacita ale nikdy zcela naplněná nebyla, říká Pelikán. „Horní patra bývají prázdná, nicméně ten rozdíl je diametrální, o tisíc kol více měsíčně a celou třetinu zaparkovaných kol tvoří klienti Českých drah. Pro ně je to výhodné, protože pokud mají nějaký dlouhodobější produkt na vlaky a dojíždí na nádraží na kole, tak na tu In Kartu si mohou dát kolo do kolárny a platí to za ně České dráhy. Dvě třetiny dalších lidí platí pětikorunu.“

Za poslední rok vydělala cyklověž u pardubického nádraží skoro sto tisíc korun. Ty jdou do rozpočtu města.

Spustit audio

Související