Cyklisté z Dolní Dobrouče jedou do partnerského města v Itálii na kole

19. červenec 2021

Osm set kilometrů za deset dní a cílem italské město Rovereto Marco. To je plán šestice nadšených cyklistů z Dolní Dobrouče, kteří se rozhodli splnit si sen a vyzkoušet své síly a odhodlání. Cykloexpedici nazvali Šlápni do pedálů.

Plán je nastavený tak, aby ho zvládli také úplní začátečníci, každopádně je dobré mít trochu natrénováno. A k tomu cyklisté, kterým je dohromady 300 let, využijí každou příležitost. „Kola máme s sebou, přijeli jsme vlakem. Ale zátky chceme jet v rámci tréninku po ose,“ říká v rozhovoru strůjce celé akce David Jakubec.

Dolní Dobrouč a Rovereto

„Naše obec Dolní Dobrouč má mnohaletou družbu s tímto městem. Je to na základě první světové války, kdy k nám byli z frontové linie odsunuti občané Rovereta,“ vysvětluje David Jakubec, proč si za cíl vybrali právě toto italské město.

Čtěte také

„Rád a často jezdím do Itálie. A když jezdíme přes Brenner a vidíme pod sebou ty vesničky, tak jsem si říkal, že to je taková škoda, že to člověk neprojede, že tam musí být nádherně. Napadlo mě, že to zkusíme na kole,“ popisuje David Jakubec, kde se vzal nápad

„Partner mě podporuje, jsem za to ráda a moc mu děkuju. Bere si dovolenou, protože bude hlídat dceru. A těší se na to se mnou. Jsme poměrně sportovně založení, jezdíme často na kole,“ říká Svatava Maříková, jedna ze dvou účastnic výpravy k tomu, jak se na nápad vyrazit do Itálie na kole dívá partner. „Mě manželka taky pustila ráda, protože bude mít čtrnáct dní dovolenou,“ dodává David Jakubec.

Kopečky milujeme

Jednou z náročnějších částí trasy bude Brennerský průsmyk, kde výprava vystoupá až do nadmořské výšky 1370 metrů nad mořem. „Určitě se na to těšíme. Když jsme jezdili v Čechách, tak jsme trénovali po Vysočině a po Orlických horách, takže kopečky milujeme,“ říká David Jakubec.

„Vyrážíme v sobotu 24. července v devět hodin ráno od kostela v Dolní Dobrouči, budeme rádi a uvítáme jakoukoliv podporu,“ uzavírá Svatava Maříková. Vše o výpravě, včetně medailonků jednotlivých členů najdete na facebookovém profilu Šlápni do pedálů.

Spustit audio

Související