Do hor zásadně s lékárničkou, nabitým mobilem a aplikací Záchranka

27. červenec 2018

Hory v létě lákají díky větším možnostem vyžití a adrenalinu čím dál víc turistů. Mnozí z nich ale přeceňují své síly, nebo podceňují přípravu, výbavu i počasí. Horská služba vyjíždí k úrazům naštěstí o poznání méně, nežli v zimě.

Záchranáři včetně dobrovolníků slouží 24 hodin nepřetržitě ve všech střediscích Orlických hor. „Nejčastěji ošetřujeme zraněné cyklisty a pěší turisty. K tomu se pak přidávají úrazy na trojkolkách a sjezdových kolech. Zasahujeme i v lanových parcích,“ popisuje náčelník HS Josef Hepnar. Než se vrhnete do jakéhokoliv organizovaného adrenalinového sportu, poslouchejte pozorně školitele. To, že vám zapůjčí veškeré vybavení, neznamená, že se vám už nemůže nic stát.

Lidské tělo funguje jako hromosvod

Hodně populární jsou dnes Ferraty a lezení po skalních stěnách. Při tomto adrenalinu máte na sobě výstroj s kovovými doplňky, které se v případě bouřky stávají vodičem elektrického proudu. „Pokud se v takové situaci ocitnete, snažte se z místa co nejrychleji zmizet a kovové části zahoďte nejméně dva metry od sebe. Minimalizujete tak možnost, zasáhnutí bleskem.“

Čtěte takéNa kopci nás bylo 12, tříčlenná expedice těsně za námi lavinu nepřežila

Vzdálenost bouřky si můžete jednoduše spočítat. Blízká a nebezpečná je do 3 km, tj. asi 9 s mezi bleskem a hřměním. Jakmile se blíží, vyhledejte co nejdříve bezpečný prostor. Výlet si ideálně naplánujte od rána a vracejte se nejpozději kolem 15. hodiny, kdy většinou přicházejí lokální bouřky.

Kam se rozhodně před bouřkou neschovávat

  • pod strom, pod věže
  • na zvýšené místo
  • v jeskyni pod převisem, kde ke stropu nebo ke stěnám je menší vzdálenost než 2 m a to i k zadní stěně
  • nezdržujte se ani v travnatých pánvích, sníženinách pod sedly

Co nesmí chybět v turistické lékárničce:

  • pružné a sterilní obinadlo
  • sterilní krytí na ránu
  • desinfekce
  • náplast
  • gumové rukavice
  • rouška
Josef Hepnar na horách

Dotaz od posluchačky:

Jak je to letos se zmijemi? Je sucho a horko, nejsou přemnožené i v Orlických horách?

„Zmijí je pořád stejně a každý rok máme jedno, nebo dvě uštknutí. Letos jsme naštěstí ještě žádné nezaznamenali. Pokud přece jen někoho had uštkne, měl by se k tomuto zranění chovat úplně stejně, jako ke zlomenině. Zasažené místo je třeba stabilizovat, dát do dlahy a chladit. V přírodě postačí jakýkoli klacek, nebo kousek prkna, který končetinu zpevní. Po ošetření co nejrychleji zavolejte horskou službu. Přiškrcování nad ránou se nedoporučuje.“

Záchranáři všem doporučují, nainstalovat do mobilů aplikaci záchranka.

autor: Věra Říhová
Spustit audio