D35 do Časů bude podle ŘSD hotová ještě letos

4. leden 2021 09:39

Na konci letošního roku by se řidiči mohli svézt po části rozestavěné dálnice D35 na Pardubicku. Počítá s tím alespoň investor Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Konkrétně by mělo jít o budovaný třináctikilometrový úsek z Opatovic nad Labem do Časů, navazující trasa Časy - Ostrov by měla být hotová později v roce 2022.

Termín pro úsek Opatovice - Časy je i uvedený v oficiálních a průběžně aktualizovaných materiálech na webu ŘSD. Jestli to bude o něco dřív, nebo později, to už také bude záležet na počasí a i zbytku zimní sezóny, který mají stavbaři ještě před sebou.

Čtěte také

Po roce a půl práce na úseku viditelně pokročily a na některých místech, třeba u obce Časy, jsou už položené první vrstvy asfaltu. Pokračuje také budování mohutné estakády u Opatovic, vznikají postupně další mostní stavby a křižovatky a náročnější to je teď i pro řidiče, na řadě míst jsou různé dočasné přeložky stávajících komunikací, třeba u Holic, Rokytna nebo u obce Bukovina.     

Navazující úsek Časy – Ostrov je o něco delší, má přes 14 km a i když stavba oficiálně startovala už v prosinci 2018, se zprovozněním počítá ŘSD až v létě 2022. Aktuálně tedy na Pardubicku staví 27 km nové dálnice za přibližně 6,5miliardy bez DPH. 

Zpožděné přivaděče

Pro dopravu budou klíčové i nové silnice, které mají být napojené na D35 a zároveň ulevit obcím. Podle původních plánů hejtmanství měly být hotové současně s dálnicí, teď to ale vypadá, že stavba přivaděčů nabírá zpoždění.

Napojení Rokytno - Býšť teprve čeká na stavební povolení, samotná výstavba by měla začít až v druhé polovině příštího roku. Přeložka silnice z Černé za Bory do Dašic a budování obchvatu Dašic zas vázne na získání potřebných pozemků. Zároveň je na těchto trasách nutné dokončit nebo zahájit záchranné archeologické výzkumy.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související