Na přivaděče k D35 chybí Pardubickému kraji miliarda korun, některé stavby se zpozdí

18. prosinec 2020 09:10

Na výstavbu přivaděčů a modernizaci silničního napojení na budoucí dálnici D35 bude Pardubickému kraji chybět více než miliarda korun. Stát na ně v memorandu přislíbil 2,7 miliardy korun.

Kraj proto bude hledat úspory, některé stavby také rozdělí na více částí, uvedl v tiskové zprávě mluvčí hejtmanství Dominik Barták. „I přes složitou situaci se nesmí stavební činnost zastavit,“ uvedl hejtman Martin Netolický (3PK).

Čtěte také

Už teď je zřejmé, že některé přivaděče nebudou hotové včas. Rozestavěný úsek dálnice D35 Opatovice - Časy by měl být dokončen v prosinci 2021, navazující úsek Časy - Ostrov v srpnu 2022. Napojení Rokytno - Býšť na první úseku teprve čeká na stavební povolení, výstavba by měla začít až v druhé polovině příštího roku.

Přeložka silnice II/322 Černá za Bory - Dašice a její napojení na mimoúrovňovou křižovatku s D35 u Dašic, což by mělo zajistit nájezd na druhém úseku, váznou na získání potřebných pozemků, první nemá ani územní rozhodnutí.

Komplikovaná je také příprava nejdražší stavby, přeložky silnici II/312 Vysoké Mýto sever - Choceň včetně obchvatu Chocně. Zatím byla podána žádost o posudek vlivu stavby na životní prostředí EIA a vypořádávají se připomínky. Po schválení bude navazovat zpracování technické studie jako podklad pro zadávací dokumentaci a zpracování projektové dokumentace pro územní řízení.

„Dotace Státního fondu dopravní infrastruktury na tuto stavbu je 1,2 miliardy korun a již nyní víme, že na pokrytí celého úseku chybí přibližně 660 milionů korun,“ uvedl Netolický. Plánované dokončení celé stavby je do konce roku 2027, se zahájením výstavby vybraných úseků se počítá dříve. Z plánovaných staveb byla zatím dokončena modernizace silnice II/358 Litomyšl - Česká Třebová za 186 milionů korun. Kraj chce také opravit silnice II/360 z Ústí nad Orlicí do Litomyšle, II/312 Choceň - České Libchavy a II/312 České Libchavy - Žamberk.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související