Další část cyklostezky Pardubice – Chrudim má být hotová na podzim

28. srpen 2018 09:00

Dělníci začali stavět další kus cyklostezky z Pardubic na Chrudim. Vloni na podzim byla dokončená část od výjezdu z města k čerpací stanici v Dražkovicích. Už za pár měsíců by měl do skládačky zapadnout další střípek.

Je to etapa, která povede přes Dražkovice a měří přibližně 1300 metrů. Na začátku u čerpací stanice bude dlážděný úsek společný pro cyklisty i chodce. Pak se obě trasy rozdělí. Pro cyklisty budou na silnici vyznačené samostatné pruhy pro každý směr jízdy.

Nová cyklostezka z Pardubic do Dražkovic je stále bez proudu

Cyklostezka mezi Pardubicemi a Dražkovicemi byla otevřená v listopadu 2017

Pardubice a Dražkovice spojuje od podzimu nová stezka. Pardubický magistrát si od stavby sliboval hlavně bezpečnější cestu pro cyklisty a chodce, kteří dříve museli využívat frekventovanou silnici. Jenže brzy ráno a naopak po setmění vyžaduje cesta po nové trase odvahu. Lampy kolem stezky totiž nesvítí.

Proto bude potřeba upravit chodníky, namontovat nové lampy, vyznačit přechody a přejezdy a na začátku a na konci Dražkovic už jsou teď ohraničené budoucí ochranné ostrůvky a také je tam snížená povolená rychlost.

Budovaný úsek je jednodušší než první část z Pardubic do Dražkovic, která se stavěla loni. Všechno by mělo být hotové ještě letos na podzim a podle podmínek zakázky Pardubice za stavbu zaplatí tři miliony korun.

Kompletní spojení Pardubic s Chrudimí?

Z okraje Pardubic do Chrudimi je to sedm kilometrů. Chrudimští mají hotovou medlešickou část, která měří dva kilometry. Z Pardubic bude na podzim hotová stejně dlouhá trasa.

Zbývají Mikulovice, kde stavbu blokuje spor o pozemky. Někteří majitelé mají jinou představu o prodejní ceně než vedení obce. V Mikulovicích se to snaží aspoň částečně řešit tím, že staví širší chodníky, aby se tam vešla i kola.

Na cyklostezce v dražkovicích dubou chráněné přejezdy pro cyklisty
Spustit audio

Související