Další krok v léčbě glaukomu. Pomoct mohou miniaturní implantáty

3. duben 2023

Zelený zákal neboli glaukom způsobí zrakové problémy až ve chvíli, kdy je pozdě na léčbu. Proto je prevence zásadní. Spočívá ve změření nitroočního tlaku a dalších diagnostických metodách, které jsou součástí každého preventivního vyšetření. Ve čtyřiceti letech je nejvyšší čas.

Pokud oční lékař glaukom odhalí včas, léčí se konzervativně kapkami. Náročnější je léčba laserem a novinkou jsou implantáty. Na posledním místě je razantní operace.

Tlak snižují kapky, někdy laser

Zelený zákal neboli glaukom je onemocnění, které postihuje přední oční komoru, tedy prostor mezi duhovkou, čočkou a rohovkou. Tam se stále vytváří tekutina, která za normálních okolností samovolně odtéká. Při zeleném zákalu z různých důvodů přestane tekutina z přední oční komory odtékat a začne se zvyšovat nitrooční tlak. Tento tlak, působící na všechny struktury uvnitř oka, začne poškozovat především vlákna zrakového nervu a může vést ke slepotě.

Laser není všemocný

V případě odhalení zeleného zákalu ve včasném stádiu stačí užívání kapek. Jedna kapka před spaním vás může ochránit před touto nemocí až do konce života. Velmi důležitá je správná technika kapání, která zajistí, aby se do oka dostalo maximální množství účinné látky. Oční kapky kapeme do spojivkového vaku po odtažení dolního víčka.

Ke snížení nitroočního tlaku může posloužit laser. „Pokud se tekutina v oku začne hromadit a tlak stoupá, zaměříme cíleně laserový paprsek do přední části oka, kde jsou drobné kanálky. Ty se díky laserovému působení rozšíří a tekutina lépe odtéká.

Ale je to otázka nastavení velikosti daného bodu, energie, jak dlouho tam paprsek bude zářit, je to velmi individuální. Je to kombinace mnoha aspektů, a tato léčba není všespásná,“ vysvětluje MUDr. Vladimír Korda.

Implantát jako miniaturní deštník

Implantáty, které se zavádějí v očním lékařství při léčbě zeleného zákalu, vypadají jako miniaturní trubičky deštníkovitého tvaru.

„Vstoupíme do přední části oka, kde jsou odtokové cesty a implantát, který má uprostřed otvor a vypadá tak trochu jako deštník, lehce vstřelíme do odtokového místa. On posune tekutinu a v místě se zabydlí. Používáme to na stejném principu jako stenty v kardiologii. Naše stenty jsou velmi malé, zavádíme je pod mikroskopem, dva vedle sebe. Úkolem stentu je zlepšit odtok, aby pacient nemusel používat kapky. Máme zatím dvouleté zkušenosti, zatím se nám to jeví velmi dobře, má to efekt,“ pochvaluje si MUDr. Vladimír Korda.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.